TRABZON
Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Trabzon Numune Hastanesi 1937 yılında projeleri Bayındırlık Bakanlığı Projeler Bürosunda hazırlanarak savaş yıllarında inşa edilen hastanelerimizden biridir.
Hastanemiz Kahramanmaraş cad. Kavakmeydan mahallesinde yaklaşık 36000m² kampus alanı içerisinde 250 yatak ile 1947 yılında hizmete başlamıştır.
Trabzon'un tarihten gelen ticari ve kültürel üstünlüğü, Numune hastanesinin kurulması ile Trabzon'un sağlık konusunda da bölgenin merkezi olma özelliğini perçinlerken, tarihi hastanemiz bu onuru, kutsal görevini yıllarca başarı ile yaparak fazlası ile hak etmiştir.
Hastanemiz son 30 yıl içerisinde gelişen ihtiyaçlara göre yeniden yapılanarak olağan hizmet kalitesini yükseltmenin yanında çok önemli alt yapı birimleri olan Biyokimya, Mikrobiyoloji, Patoloji laboratuarları, Nükleer tıp ve Kemik Dansitometre merkezi, Kanser Tarama ve Eğitim Merkezi, Kan Merkezi, imkânları artırılan Radyoloji Ünitesi, Acil Servis, 7 yataklı Anestezi Yoğun Bakım, 8 yataklı Cerrahi Yoğun Bakım, 8 yataklı Dahiliye Yoğun Bakım, 8 yataklı Nöroloji Yoğun Bakım, 20 yataklı Hemodiyaliz Merkezi gibi merkez ve ünitelerle günümüz insanına hak ettiği hizmeti veren çağdaş bir hastane haline gelmiştir.
Günümüzde ise yaklaşık 27000m² kampus alanı içerisinde, hastanemizin kadro yatak sayısı 500 olup 2005 yılı Kasım ayından itibaren Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak hizmet vermektedir.
Trabzon Medical Park Hastanesi
Medical Park Hastaneler Grubu'nun 28. hastanesi olan Medical Park Trabzon Hastanesi; 12.000 metrekare kapalı alanı, 105 yatak, 42 hekim kadrosu, 17 erişkin-12 Yeni Doğan Yoğun Bakım ünitesi, 7 Ameliyathane, 350 personeli ile Yıldız Beldesi Merkez Mahallesi Trabzon'da hizmet vermektedir.
Karadeniz denince akla ilk gelen yerlerdendir Trabzon. Karadeniz'e özgü gelenekler, kültürel değerler, eşsiz doğa ve tarihi birikimi ile Trabzon ülkemizde mutlaka gezilmesi gereken bir kent.
Trabzon Kalesi: Günümüze kadar korunarak gelmiş olan Trabzon Kalesi ve surlar şehrin eski yapılarını oluşturuyor. Bugünkü surların en eski bölümü Roma devrine kadar uzanıyor. Deniz kenarından şehrin arkalarındaki tepelere dek uzanan kale şehir merkzinde bulunuyor.
Kilise ve Manastırlar: Dünyaca ünlü Sümela Manastırı, şehrin hatta Orta Karadeniz'in en görkemli yapısıdır. Trabzon Maçka ilçesinin Altındere Köyü'nde, Karadağ'ın eteklerinde sarp bir kayalık üzerine kurulmuş olan Sumela Manastırı, halk arasında Meryem Ana adı ile anılır.Vadiden 300 metre yükseklikte bulunan yapı, bu konumu ile manastırların şehir dışında, ormanlarda, mağaralarda ve su kenarlarında kurulma geleneğini sürdürmüştür. Sümela Manastırı'nın yanı sıra Trabzon'da gezebileceğiniz siğer manastır ve kiliseler arasında Vazelon Manastırı, Kızlar Manastırı, Kaymaklı Manastırı, Peristera Manastırı ve St. Eugenius Kilisesi bulunuyor.
Müzeler: Trabzon'un ve bölgenin tarihi, geleneği ve kültürü hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler Trabzon'daki müzeleri gezebilirler.Trabzon Müzesi, Trabzon Ayasofya Müzesi, Cevdet Sunay Müzesi, Geleneksel Yaşam Sergisi ve Atatürk Köşkü bu müzeler arasında.
Yaylalar: Trabzon, Karadeniz bölgesinde yayla turizminin önde geldiği şehirler arasında yer alıyor. Bu doğa harikası yaylalar özellikle yaz aylarında ziyaret ediliyor. Erikbeli Yaylası, Lapazan Yaylası, Haçka Obası Yaylası, Garester Yaylası, Şolma Yaylası, Sultan Murat Yaylası, Şekersu Yaylası ve Haldizen Yaylası Trabzon'da görülmeye değer yaylalar arasında.
Trabzon eşsiz doğal güzellikleri ile her köşesinde ayrı bir hazine barındırıyor. Trabzon'un doğasını keşfe çıktıysanız Çal Mağarası,Sera Gölü ve Altındere Vadisi' ile Akçaabat, Sürmene, Trabzon Maçka ve Çaykara'yı görmeden Trabzon'dan ayrılmayın.
Trabzon Kalesi
Trabzon'un merkezinde bulunan Trabzon Kalesi tarihiyle olduğu kadar yapısıyla da yoğun ilgi görmektedir. Trabzon Kalesi aynı zamanda günümüze kadar sağlam bir şekilde gelmeyi başarmış tarihi kalıntılar arasında bulunmaktadır.
Tertemiz havasıyla, doğal güzellikleriyle tarihi yapılarıyla mutlaka gezilmesi gereken şehirlerden biri olan Trabzon'un en çok ziyaret gören noktalarından biridir Trabzon Kalesi.
Deniz kenarından şehrin arkalarında bulunan tepelere kadar varlığını sürdüren kale, üç bölümden meydana gelir; Yukarı Hisar, Orta Hisar, Aşağı Hisar… İç kaleyi koruyan Yukarı Hisar bu noktanın aynı zamanda akropolü durumdadır. Sur duvarlarının arasında bulunan bazı kitabeler şu anda Trabzon Müzesi'nde bulunmaktadır.
Orta Hisar ise; İmparator Aleksios tarafından 1297-1330 yılları arasında yaptırılmıştır ve iç kalenin devamı niteliğindedir. Birçok hamam ve cami bulunmaktadır. Aşağı Hisar bölümünde ise; İskender Paşa Çeşmeleri, St. Andrea Kilisesi, Pazarkapı Camii, Tophane Hamamı gibi eserler vardır.
Sümela Manastırı
Trabzon'a bağlı olan Maçka'da tarihiyle ve mimarisiyle dikkatleri üzerine çeken Sümela Manastırı, geniş bir alana yapılmıştır. Manastırın bölümleri arasında öğrenci odaları, mutfak, misafirhane, kutsal ayazma ve kütüphane vardır. Manastırın girişine ulaşabilmek için dar ve uzun merdivenler dikkat çeken bir detay daha. Girişte bulunan su kemerlerinin bir kısmı yıkılmış durumdadır.
Tam olarak kesin bir bilgi olmasa da M.S. 375-395 yılları arasında yapıldığı düşünülmektedir. Kapadokyakiliselerinin tarzını yansıtan kilise hakkında, Karadeniz Rumlarının anlattığı bir hikaye vardır. İki kardeş olan Atina'lı Barnabas ve Sophronios adında iki keşiş bir gece aynı rüyayı görürler. Rüyalarında Aziz Luka'ın yaptığı üç panaiga ikonundan, Meryem'in İsa'yı kollarında tuttuğu ikonun bulunduğu yer olarak Sümela'nın yerinin görmüşlerdir. Birbirlerinden habersiz bir şekilde ikisi de Sümela'ya gitmiş ancak orada karşılaşmışlardır. Ardından bu ilginç rüyayı birbirlerine anlatınca kilisenin temelini buraya atmışlardır.
Vazelon Manastırı
Trabzon'un köklü tarihinde yerini almış olan Vazelon Manastırı, Sümela Manastırı ve Peristera Manastırı kadar görkemli bir yapıdır.
Maçka ilçesinde olup, İl merkezine 40 kilometre kadar uzaklıkta bulunan Vazelon, hiç şüphesiz ki şehrin en görülesi mekanlarından biri. Bu heybetli ibadet mekanı hakkında çok fazla bilgi bulunmamakta.Bu durum manastırı daha bir gizemli kılıyor.
Bazı kaynaklardaSümela Manastırı'nın Vazelon Manastırı'dan elde edilen gelirle inşa edildiği söylenmektedir. Eğer bu bilginin doğruluğu varsa, Vazelon aynı zamanda en zengin ibadet mekanıdır denilebilir.
Bazı kaynaklar ise manastırın geçmişte birçok kez saldırılara maruz kaldığını yazmakta. Öyle ki M.S. 490 yılında yapılan bir saldırıda 400 kadar keşişin katledildiği bilgisi vardır.
Peristera Manastırı
Karadeniz'in yeşil doğasına tepeden bakan Peristera Manastırı, Trabzon'da bulunmaktadır.
En az Sümela Manastırı kadar çarpıcı olan bu manastır, 300 metrelik bir kaya kütlesinin tepesine kurulmuştur. Çok dikkat çekici bir alanda ve mimari açıdan göz dolduran Peristera Manastırı, Yunanistan'daki Meteora manastırlarını hatırlatmaktadır.
4. Yüzyıl yapıtı olmakla birlikte, Zigana yolu boyunca önemli stratejik noktaları tutmuştur. Türkler tarafından Hızır İlyas Manastırı denilse de tam adı Ayios Yorgios ta Peristera'dır. 1906 yılında yangın görmüştür ve Abdülhamit Han tarafından yenilenmiştir.
1964 yılında ziyarete açılan müze, 1250-1260 yılları arasında Kral I.Manuel tarafından yaptırılan, bir manastır kilisedir.
Trabzon Müzesi
Trabzon'daki Banker Kostaki Teophylaktos tarafından yaptırılan konak, günümüzde müze olarak hizmet vermektedir. 1900'lü yılların başlarında yapılan konağın mimarı bilinmemektedir. Bilinen sadece malzemelerin İtalya'dan getirildiğidir.
Mustafa Kemal Atatürk'ün eşi Latife Hanım'la birlikte bir heyetle bu konakta misafir edildiği bilinmektedir.
Daha sonraki yıllar kamulaştırılan bina Hükümet Konağı ve Müfettişlik Binası olarak kullanılmıştır. Ardından kız meslek lisesi olarak hizmet verdikten sonra 2001 yılında müze olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu köklü konakta bulunan Trabzon Müzesi'nde etnografik ve arkeolojik eserler sergilenmektedir.
Hem Trabzon-Tonya'dan hem de Gümüşhane-Kürtün'den ulaşılan Erikbeli Yaylası'nın büyük bir bölümü Trabzon sınırları içerisindedir. Tonya'ya 24, Kürtün ilçesine ise 20 kilometrelik bir mesafede yer alır.
Karadeniz'in en cezbedici noktalarından biridir Uzungöl. Yaylalarıyla ve diğer doğal güzellikleriyle huzurlu bir tatil sunar. Uzungöl otellerinde konaklayarak dinlendirici bir tatil yapabilirsiniz. Bizce Uzungöl otel fiytlarını araştırıp rezervasyon yaptırarak ilk adımı atabilirsiniz.
Uzungöl'ün birbirinden güzel yaylalarından biri olan Garester Yaylası, tatilinize dahil edebileceğiniz yeşilliklerle dolu bir alandır. Uzungöl'ün güneyinde bulunur ve yaylaya çıktığınızda Uzungöl'ün doyumsuz manzarasını seyredebilirsiniz. Bu yayla için dünyanın sonu diyorlar.
Trabzon Atatürk Köşkü
1913 yılında yaptırılan Trabzon Atatürk Köşkü, bodrumu ile birlikte dört katlı bir yapı. Üçüncü katta bulunan büyük oda, Atatürk'ün yatak odasıydı.
Ulu Önder Atatürk, Sonbahar Gezisi adıyla Trabzon'a gelmiş ve bu ziyaretinden sonra bu köşk, Trabzon Belediyesi tarafından kendisine hediye edilmiş. Bu olaydan sonra köşk, Trabzon halkı tarafından Atatürk Köşkü olarak tanınmaya başlamış.
Trabzon Atatürk Köşkü'nün önemi ise Atatürk'ün bütün mal varlığını devlet hazinesine bağışladığını noter huzurunda bu evde tescil ettirmesine dayanıyor.
Atatürk'ün ölümünün ardından Trabzon Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülen Atatürk Köşkü'nün girişinde, Atatürk'ün Trabzon'a ilk gelişlerinde yaptığı konuşmanın tam metni, Atatürk'ün hayatına ve Trabzon ziyaretlerine ait fotoğraflar sergileniyor. Bununla birlikte Atatürk'ün mal varlığını devlet hazinesine bağışladığını tescil eden imzayı attığı koltuk da yine müze içerisinde bulunuyor.
Çiçekli geniş bahçesiyle Trabzon'un en güzel evlerinden biri olan Trabzon Atatürk Köşkü'nün içerisinde, Atatürk'ün yatak odası, banyosu, yaver odaları ve çalışma salonu da yer alıyor.
Çal Mağarası
Trabzon'un Düzköy ilçesi sınırlarında bulunan Çal Mağarası, şehrin turizm açısından önemli noktalarından biridir. Aynı ismi taşıdığı Çalköy beldesinde bulunur ve mağaranın içinde küçük bir dere akar.
Trabzon gezisi yapacak olanların gezi listesinde mutlaka yerini alan Çal Mağarası, aynı zamanda dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak kabul edilmiştir.
Mağaranın içinde rahat bir hava hareketi vardır ve 2000 yılında turizme kazandırılmıştır. Bu arada Trabzon'un turizm noktaları arasında Sera Gölü, Kızlar Manastırı, Uzungöl veSümela Manastırı'da vardır.
Mağaranın içerisinde attığınız her adım size farklı oluşumları gösterecek loş ışıkların altında. Kendinizi sadece mağaranın atmosferine bırakıp, dış dünyayı bir an olsun unutacaksınız. Çal Mağarası, gezinizin en etkileyici noktalarından biri olmaya çoktan hazır. Sadece sizin keşiflerinizi bekliyor.
Uzungöl
Yüksek tepeler arasında, Karadeniz'in en cezbedici noktalarından biridir Uzungöl.
Çaykara'ya bağlı olan Uzungöl, Trabzon il merkezine 96 km, Çaykara ilçe merkezine ise sadece 19 km uzaklıktadır.Yıl içerisinde yerli turistler kadar yabancı turistlerin de yoğun ilgisini görmektedir Uzungöl.
Büyük bir heyelanın Haldizen Yaylası'nı ikiye bölmesiyle oluşmuştur bölge. Sık ormanlara sahiptir ve yeşilin her tonunu bünyesinde barındıran ormanlar bölgenin en yaşlı ağaçlarına sahiptir.Uzungöl'un Rumca ismi Şaharo'dur. Her mevsim yağış alan bu bölge, kış aylarını soğuk ve kar yağışlı geçirir. Yani tipik Karadeniz iklimi hakimdir Uzungöl'de.
Birbirinden güzel yaylaları görülmeye değer niteliktedir. Eğer Uzungöl otellerinin birinde konaklamayı düşünüyorsanız, Çaykara'da bulunan Şekersu Yaylası'nı, Uzungöl'ün en çok ziyaret edilen Garester Yaylası ve tabii ki eşsiz doğasıyla Haldizen Yaylası gezi listenizde mutlaka yerini almalı.
Uzungöl'ün sahip olduğu doğasında trekking yapabilir, kuş gözlem evlerine gidebilir, eğer bitkilere ilginiz varsa botanik amaçlı turlar düzenleyebilirsiniz. Bitkinin yanı sıra hayvan türleri de oldukça fazladır Uzugöl'de.
Sadece doğal güzelliğiyle değil, aynı zamanda mideye de hitap etmektedir Uzungöl.
Zengin bir mutfak kültürü vardır. Karadeniz'in yöresel yemeklerini Uzungöl'de tadabilirsiniz. Özellikle Uzungöl'deki alabalık tesislerinde balığın tadına varabilirsiniz. Hemen söyleyelim; mıhlama, lahana çorbası ve etli lahana sarması denenmesi gereken yöresel yemeklerin başında geliyor.
YÖRESEL YEMEKLERİ
Mısır Çorbasının ayranlı ve yoğurtlu çeşitleri, Lahana Çorbası, Etli Lahana Sarması, Kara Lahana Yemeği, Trabzon Döneri, Hamsili Pilav, Hamsi Kuşu, Hamsili Kaygana, Kuymak, Akçaabat Köftesi, Trabzon Peynirlisi, Trabzon Burmalısı, laz böreği ve daha niceleri ile yöremize gelecek yerli ve yabancı ziyaretcilere farklı bir damak zevki sunulacaktır.
Hamsi
Geleneksel yöre mutfağı hamsiden yapılan yemeklerin çoğunlukta olduğu bir mutfaktır. Karadeniz’de hamsinin kültürel bir önemi vardır. Ayrıca dünyada ilk kez adına türkü yazılan balık türüdür.
Pide
Kıymalı ve peynirlisi yapılan ünlü Trabzon Pidesi özellikle kış aylarında hafta sonu kahvaltılarının değişmeyen yiyeceği arasındadır.
Trabzon Ekmeği
Taş fırında pişirilen ekmek, il genelinde üretildiği ilçenin ismiyle anılırken en çok Beşikdüzü, vakfıkebir, çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde üretilmektedir. Uzun süre taze kalışı ve büyüklüğü ile ünlü bir ekmek çeşiti olan Trabzon Ekmeği, şehirlerarası otobüslerle başta büyükşehirler olmak üzere ülkemizin değişik illerine ve bölgelerine gönderilmektedir.
Akçaabat Köftesi
Hazırlanışı itibarı ile farklı bir lezzet sunan Akçaabat köftesinin mahalli yemekler arasında özel bir yeri vardır.
ŞİFALI SULARI
Ayazma İçmesi Ve Madensuyu:
Sıcaklık 6 OC.
Akçaabat ilçesi sınırlan içinde Karadağ Yaylası'ndadır. Dünyada en az madeni bulunan, gazlı bir (“sudurf"). C02 gazı fazladır. Doğal bir sofra suyudur. Mide rahatsızlıklanna şifa verir. Ekşisu:
Sıcaklık 14 OC.
Trabzon kenti yakınındadır. Sülfatlı, klorürlü, bikarbonat ve magnezyum bileşimlerinden oluşur. Serbest CO2 da bulunduğu için içimi hoş bir sudur. Madensuyu olarak değerlendirilir. Mide ve bağırsak rahatsızlıklannda faydalıdır.
Kisarna Madensuyu:
Sıcaklık 15 OC.
İl merkezine 7 km. uzaklıkta, Kisama köyü'ndedir. Bizans döneminden beri bilinmektedir. Ülkemizin ünlü bir madensuyudur. CO2 gazı zengindir. Silis oranı da yüksektir. Bulunduğu yer, denizden 80 m. yüksekliktedir.
Mide, sindirim yolları ve böbrek hastalarına çok faydalıdır. Kaynak çevresinde dinlenme tesisleri bulunur. Şişelenerek pazarlanır.
Sıcaklık 14 OC.
Kisama Madensuyu kaynağına yakındır. Çevre halkı tarafından ilgi görür. Bikarbonatlı, sülfatlı ve gazlı bir sudur. Fazla içilirse müshil etkisi görülür. Karlsbad tipi sular arasında yer alır.
Özellikle karaciğer, safra yollan hastalıklannda, bağırsak rahatsızlıklannda üstün bir değer taşır. Trabzon il sınırlan içinde yararlanılan madensulan ise şöyle: Hadi Madensuyu, Tonya Madensuyu, Saraylar Madensuyu, Sürmene Madensuyu ve İçmesi, Sürmene Madensuyu, Karadağ Madensuyu oksitli bir sudur. Karaciğer ve safrakesesi hasalıklanna iyi gelir.
İçimi hoş bir sudur. İl merkezi ve ilçelerinde bulunan öteki şifalı sular da şunlardır: Anafatma Kaplıcası, Ilıcak Madensuyu, Pülümür Madensuyu
OTELLERİ
Novotel Trabzon Zorlu Grand Hotel
Uzungöl
Yüksek tepeler arasında, Karadeniz'in en cezbedici noktalarından biridir Uzungöl.
Çaykara'ya bağlı olan Uzungöl, Trabzon il merkezine 96 km, Çaykara ilçe merkezine ise sadece 19 km uzaklıktadır.
Yıl içerisinde yerli turistler kadar yabancı turistlerin de yoğun ilgisini görmektedir Uzungöl. Büyük bir heyelanın Haldizen Yaylası'nı ikiye bölmesiyle oluşmuştur bölge.
Sık ormanlara sahiptir ve yeşilin her tonunu bünyesinde barındıran ormanlar bölgenin en yaşlı ağaçlarına sahiptir.Uzungöl'un Rumca ismi Şaharo'dur. Her mevsim yağış alan bu bölge, kış aylarını soğuk ve kar yağışlı geçirir. Yani tipik Karadeniz iklimi hakimdir Uzungöl'de.
Birbirinden güzel yaylaları görülmeye değer niteliktedir. Eğer Uzungöl otellerinin birinde konaklamayı düşünüyorsanız, Çaykara'da bulunan Şekersu Yaylası'nı, Uzungöl'ün en çok ziyaret edilen Garester Yaylası ve tabii ki eşsiz doğasıyla Haldizen Yaylası gezi listenizde mutlaka yerini almalı.Uzungöl'ün sahip olduğu doğasında trekking yapabilir, kuş gözlem evlerine gidebilir, eğer bitkilere ilginiz varsa botanik amaçlı turlar düzenleyebilirsiniz.
Bitkinin yanı sıra hayvan türleri de oldukça fazladır Uzugöl'de.Sadece doğal güzelliğiyle değil, aynı zamanda mideye de hitap etmektedir Uzungöl. Zengin bir mutfak kültürü vardır. Karadeniz'in yöresel yemeklerini Uzungöl'de tadabilirsiniz. Özellikle Uzungöl'deki alabalık tesislerinde balığın tadına varabilirsiniz. Hemen söyleyelim; mıhlama, lahana çorbası ve etli lahana sarması denenmesi gereken yöresel yemeklerin başında geliyor.