• DOĞU KARADENİZ SAĞLIK TURİZMİ DERNEĞİ
  • TRABZON
view_headline close

RİZE

Rize Devlet Hastanesi

RİZE DEVLET

Hastanemiz 1968 yılında Eminettin Mahallesi mevkiinde 9990 m2 alan üzerinde 17360 m2 kapalı alanda toplam 4 blok halinde SSK Hastanesi olarak kurulmuştur. 19 Şubat 2005 tarihinde sağlık bakanlığına devredilerek adı Rize 82. Yıl Devlet Hastanesi olarak değiştirilmiştir.

Hastanemiz Ağustos 2011 itibariyle yeni yeri, yeni görünümü ve yeni adıyla yepyeni bir kimlik kazanmıştır. Kurumumuzun yeni adı Rize Devlet Hastanesi olarak değiştirilmiş olup Eminettin Mahallesinde 51000 metrekare kapalı alanda, 358 yatak kapasitesiyle hizmet vermeye başlamıştır.

Sağlığınızı korumak, sürdürmek, geliştirmek ya da yeniden kazanmak amacıyla başvurduğunuz kurumumuzda 17 branşta yataklı sağlık hizmeti, 64 poliklinikte 22 uzmanlık dalında ayaktan tedavi hizmeti yürütülürken 24 saat Acil Servis ve Ambulans Hizmetleri verilmektedir.

Hastanemizde 2006 Eylül ayından itibaren Hekim Seçme Hakkı uygulanmaktadır. Kurumumuz 2005 yılında Bebek Dostu Hastane unvanını almıştır.

Kadrosunda 3 adet acil tıp uzmanı, 3 adet anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanı, 2 adet beyin ve sinir cerrahisi uzmanı, 3 adet çocuk cerrahisi uzmanı, 5 adet çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı, 1 adet dermatoloji uzmanı,

rize-devlet-hastanesi-gunduz-gorunumu2 adet enfeksiyon hastalıkları uzmanı, 2 adet fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı, 1 adet fizyoterapi ve rehabilitasyon uzmanı, 5 adet genel cerrahi uzmanı, 2 adet göğüs cerrahisi uzmanı, 3 adet göğüs hastalıkları uzmanı, 1 adet göz hastalıkları uzmanı, 3 adet iç hastalıkları uzmanı, 3 adet kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, 2 adet kardiyoloji uzmanı, 3 adet kulak burun boğaz uzmanı, 3 adet nöroloji uzmanı, 4 adet ortopedi ve travmatoloji uzmanı, 1 adet plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanı, 4 adet pratisyen uzmanı, 1 adet psikiyatri uzmanı, 2 adet radyodiagnostik uzmanı, 5 adet radyoloji uzmanı, 2 adet üroloji uzmanı, bulunmaktadır. Rize Devlet Hastanesi Rize ilinde Eminettin mahallesi (rize Valiliği Karşısı) Merkez adresinde bulunmaktadır. Rize Devlet Hastanesi bünyesinde bulunan bir doktordan randevu almak için 4642130500 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Rize Özel Şar Hospital

sar_hospitalda_bayram_mesaisiKadrosunda 1 adet beyin ve sinir cerrahisi uzmanı, 1 adet çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı, 1 adet dermatoloji uzmanı, 1 adet enfeksiyon hastalıkları uzmanı, 1 adet genel cerrahi uzmanı, 1 adet göğüs hastalıkları uzmanı, 1 adet göz hastalıkları uzmanı, 2 adet iç hastalıkları uzmanı, 3 adet kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, 2 adet kulak burun boğaz uzmanı, 1 adet ortopedi ve travmatoloji uzmanı, 1 adet radyoloji uzmanı, 1 adet tıbbi biyokimya uzmanı, 1 adet üroloji uzmanı, bulunmaktadır. Rize Özel Şar Hospital Rize ilinde Cumhuriyet Cad.no:73 Rize adresinde bulunmaktadır.

Rize Eğitim ve Araştırma HastanesiRize Eğitim ve Araştırma Hastanesi

60000 m2 kapalı alanı, 70 poliklinik odası ve 400 hasta yatağı, 9 ameliyathanesi, yoğun bakım üniteleri, Hemodiyaliz merkezi, Anjiyografi ve görüntüleme merkezleri ile yeterli ve modern bir eğitim hastanesi alt yapısına sahip olan Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık hizmetleri çağın öngördüğü standartlara uygun olarak verilmektedir.

 

RİZE

Rize, Karadeniz'in en önemli ve gelişmiş turizm bölgelerinden biri. Özellikle bahar ve yaz aylarında ülkemizin her yerinden onbinlerce kişinin ziyaret ettiği Rize'de eşi bulunmaz güzellikler yer alıyor.

Köprüler: Rize'de muhteşem doğa içinde, dereler üzerinde yapılmış onlarca köprü var. Çoğu taştan yapılmış olan bu köprülerin pek çoğu en az 100 yaşında. Fırtına Deresi üzerinde yer alan Kemer Köprüler bu köprülerin en ünlüleri. Mikron Köprüsü, Şenyuva Köprüsü, Köprüköy Köprüsü, Çağlayan Köprüsü, Güneyce Köprüsü de görebileceğiniz köprüler arasında.

Kaleler: Rize'de tarihi yapılar da doğanın kalbinde yer alıyor. Muhteşem vadiler arasında bulunan Rize kalaleri de bu tarihi yapılar arasında. Rize Kalesi, Ciha Kalesi, Zil Kalesi, Bozuk Kale ve Yukarı Kale Rize geziniz sırasında görmenizi tavsiye ettiğimiz tarih duraklarından.

Camiler: Şimşirli Köyü Camii İslampaşa Camii, Büyük Gülbahar Sultan Camii, Küçük Gülbahar Hatun Camii Rize'de gezebileceğiniz tarihi camiler arasında ilk sıralarda bulunuyor.

Yaylalar: Rize denince akla ilk gelen görüntüler elbette yemyeşil doğası ve eşsiz güzellikleri ile yaylalar. Rize'de yayla turizmi de oldukça gelişmiş; burada onlarca yayla var. Dünyaca ünlü Ayder Yaylası Rize'de ilk görülen yerlerden biri. Ayder'in yanı sıraÇağrankaya Yaylası, Ovit Yaylası, Hazindak Yaylası, Gito Yaylası, Polakcur Yaylası, Çeymakçur Yaylası, Avusor Yaylası, Kavrun Yaylası, Samistal Yaylası, Kale Yaylası, Sal Yaylası, Pokut Yaylası, Palovit Yaylası, Elevit Yaylası, Anzer Yaylası Rize'de gezebileceğiniz yaylalardan.

Rize Evleri: Rize yaylalarına çıktığınızda onlarcasına rastlayaksınız Rize Evleri'ne. Hemşin Evleri olarak da bilinen tarihi Rize Evleri konak türünde yapılmış taş ve ahşap evlerdir. Hemşin Evleri'nin en güzel örnekleri Ayder Yaylası'nda bulunuyor.

Kaçkar Dağı Milli Parkı: Rize'nin dünyaca ünlü bir diğer doğal güzelliği de Kaçkar Dağları Milli Parkı. Dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmayan bitki ve hayvan türlerine ev sahipliği yapan Kaçkar Dağları Milli Parkı, Ayder Yaylası sınırları içinde bulunuyor.

Müzeler: Eğer Rize'nin tarihine daha yakından tanık olmak isterseniz şehirdeki müzleri de gezebilirsiniz. Rize Müzesi ve Rize Atatürk Müzesi (Mataracı Mehmet Efendi Evi) görebileceğiniz Rize müzelerinden.

Rize Kalesi

RİZE KALESİ

Rize Kalesi, il merkezinde bulunduğu için kolay bir ulaşım yoluna sahiptir. Kale, iç kale ve aşağı kale olarak ikiye ayrılsa da aşağı kale günümüzde hemen hemen yok olmuştur.

İç kale bir dönem Cenevizliler tarafından kullanılmıştır. Bir zaman harap olmuş ve sonrasında Bizans İmparatoru Jüstinyen döneminde yenilenmiştir. GünümüzdeKaradeniz'in bu güzel şehrine gelen turistlerin ziyaret ettiği noktalardan biridir. Kale hem görkemli yapısıyla hem de Rize şehir merkezinde bulunması sebebiyle yoğun bir ilgi görmektedir.

 

Zil Kalesi

RİZE ZİL KALESİ

Rize ili Çamlıhemşin ilçe merkezinin 15 km güneyinde, Fırtına DeresiVadisi'ne hâkim noktada, deniz seviyesinden 750 m yükseklikte, kıyıdan da 40 km içeridedir Dere yatağına hâkim bir kayanın tepesinde bulunan bu kale çevreyi kontrol amacıyla yaptırılmıştır Kalenin kimler tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir.

Bölgenin tarihini araştıran Prof A. Bryer kale ile ilgili hiçbir bilgi edinememiş ve dağlar arasındaki geçitlere egemen olan bir derebeyi tarafından yaptırılmış olabileceği görüşündedir Prof Dr. Semavi Eyice'ye göre, yöredeki derebeyi hakimiyeti Osmanlı İmparatorluğu zamanında da sürdürülmüş, asi Tuzcuoğullarının, Trabzon Valisi Hazinedaroğulu Süleyman Ağa ve devlet kuvvetleri ile çarpışmasına kadar, 1840'lı yıllara kadar kullanıldığını ileri sürmüştür

Kale düzensiz bir kaya kütlesinin en yüksek kesiminde ve düzgün bir plana sahip olmayacak şekilde yerel moloz taştan yapılmıştır Kalede tarihlemeye yardımcı olacak herhangi bir bezemeye de rastlanmamıştır Kalenin kuzey yönündeki girişine batı yamacındaki bir yol ile ulaşılmaktadır Kale üzeri beşik tonozlu bir dehlizi olan kapının iç tarafında, tepenin kuzey kısmında kademeli teraslar halinde yapılmıştır Bu teraslar fazla yüksekliği olmayan duvarlarla birbirlerinden ayrılmıştır Tepenin güney ucunda birbirine bitişik iki mekân asıl kale bloğunu oluşturmaktadır Düzensiz planı olan bu bölümlerin kale muhafızlarının barınakları olduğu sanılmaktadır.

Duvarlardaki kiriş izlerinden bu mekânların ahşap döşemeli katları olduğu da anlaşılmaktadır Bu mekânın yanında muntazam dikdörtgen planlı, batı ve doğu yönüne uzanan daha küçük bir mekân vardır Bu mekânın kaleye ait bir şapel olduğu düşünülmüş ise de bunu doğrulayacak bir kanıta rastlanmamıştır Ayrıca bir şapelde bulunması gereken apsis ise burada yoktur Yalnızca kapı girişinin karşısında, batıda içerisi nişli bir girintili hücre bulunmaktadır

Kalenin güney ucu duvarla çevrili bir iç kale görünümündedir Bunun batısında dışarıya doğru taşan dikdörtgen burcun başkule olduğu sanılmaktadır Bu kulenin de düzgün bir planı yoktur Ancak bütün kaleye ve çevreye hâkim bir durumdadır Duvarları 1-5-2 m kalınlığındaki başkulenin zemin katından başka, ahşap döşemeli dört katı daha bulunmaktadır Kalenin aydınlatılmazı mazgal delikleri ile yapılmıştır Ayrıca kulenin üzeri teras şeklinde örtülmüştür

İç kaleden başka dış surlar ve orta surlar kaleyi çevrelemektedir Kale duvarları içerisinde dikine uzanan boru yuvalarının da günümüze gelemeyen sarnıçlara ait oldukları sanılmaktadır.

Ayder Yaylası

RİZE AYDER

Ayder Yaylası, Rize'ye yaklaşık olarak 69 km uzaklıktadır. Çamlıhemşin'e ise sadece 19 km'lik bir mesafede yer alır.
Bol oksijenli bir havası, muhteşem bir doğası vardır Ayder Yaylası'nın. Baştan sona ladin ve kayın ormanları ile kaplıdır. 1987 yılında turizm merkezi olarak ilan edilmiş ve 1994 yılında da milli park olarak kabul edilmiştir. Bu durum doğasını günümüze kadar korumasında etkili olmuştur.
Bu etkileyici güzellikteki turizm bölgesi, aynı zamanda kaplıcalarıyla da ünlüdür. Ayder Yaylası Kaplıcaları; sinir hastalıklarına, sindirime, dolaşım sistemine, romatizmaya ve cilt hastalıklarına şifa olmaktadır. Kaplıcaların olduğu bölgeye birkaç tane termal tesis kurulmuştur. Hastanelerden alınan sevklerle Ayder kaplıcalarında tedavi olunabilmektedir.
Aynı zamanda zengin bir mutfak kültürüne sahiptir Ayder Yaylası. Karadeniz'in en seçkin lezzetleri arasındaki hamsi buğulamanın,hamsi köftenin, kaymak mıhlamanın ve kabak çorbasının tadına mutlaka bakmanızı tavsiye ederiz.
Ayder Yaylası halkı yöresel yaşamlarıyla ve güler yüzleriyle karşılayacak sizleri.Ayder Yaylası otellerini genellikle huzurlu ve sakin bir tatil isteyenler tercih etmektedir. Oteller genellikle yılın her mevsimi hizmet verir; çünkü Ayder Yaylası her mevsim ayrı bir güzelliğini sunar.Ayder Yaylası'ndaki otellere dostlarınızla veya ailenizle yapacağınız tatiller için gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.

Tabii rafting vetrekking gibi sporlara da meraklıysanız, Ayder Yaylası'nda yer alan otellerde konaklayabilirsiniz. Bölgede bulunan Fırtına Deresi, rafting için en uygun noktadır.Eğer Ayder Yaylası'ndaki otellerin birinde haziran ayı gibi konaklayacaksanız burada yapılan şenlikleri kaçırmamanızı öneririz.

Tabii tatiliniz esnasında ünlü Ayder balından da mutlaka satın almalısınız.Geleneksel Hemşin Evleri, Zil Kalesi ziyaret edebileceğiniz tarihi mekanlar arasında olabilir. Ayder Yaylası'na 5,5 km uzaklıktakiPolakcur Yaylası, Kavrun'a giderken ilk sağda kalan Avusor Yaylası, Rize'nin en büyük yaylası olan Kavrun Yaylası ve Kaçkar Dağları Milli Parkı görebileceğiniz doğal güzellikler arasındadır.

 

Ovit Yaylası

RİZE OVİT

İçerisinde 40-50 ev bulunan Ovit Yaylası, turizm açısından oldukça önemli noktalardan biridir. Yıl içerisinde birçok yerli ve yabancı turistleri ağırlar ve her yıl yaptığı şenliklerle hem halkı eğlendirir hem de özel konuklarını misafir eder.

Düzenlenen şenlikleri ünlü sanatçılar renklendirir. Karadeniz'in en güzel yaylalarından birini oluşturan Ovit Yaylası; Gito Yaylası ve Hazindak Yaylası gibi güzelliğinden bir şey kaybetmemiştir. Rize-İkizdere'ye bağlıdır Ovit. Karadeniz'in en görülesi yerler arasındadır.

Rize gezinizde kesinlikle Ovit'e gelip keşifler yapmalısınız ve bol bol fotoğraf çekerek her anı ölümsüzleştirmelisiniz. Ovit Yaylası şenlikleri her yıl yapılmaktadır ve gezinizi o günlerde yaparsanız yüksek rakımlı bu bölgenin eğlenceyle doruklara çıktığına şahit olma fırsatını da yakalayabilirsiniz.

Kavrun Yaylası

RİZE KAVRUN

Kavrun yaylası 2240 m yükseklikte bulunan Rize ilinin en büyük yaylasıdır. Kaçkar Dağının eteklerinde olması ve araba yolunun çıktığı en yakın yayla olmasından dolayı yayla turizminide de birinci sırada yeralmaktadır.

Rize ilimizde bulunan üç turizm merkezinden birisidir. 240 ev bulunan yaylamızda yaz sezonunda nüfus değişkenlik göstermektedir. Ağustos ayında 2500-5000 kişi arasında değişmektedir

Yaylamızda Ağustos ayının başlarında başlayan ve Eylül ayının ilk haftasın da sona eren şenliklerimiz yapılmaktadır. Yöresel bu şenliğimizin adı "VARTEVOR" olarak geçmektedir.Vartevor zamanı bir çok yerli ve yabancı turisti ağırlayan Yukarı Kavrun Yaylası diğer yaylalara da en yakın geçiş yoludur.

Kavrun Yaylası beşbin yıl önce buzullarla kaplı bir vadi olduğu jeoloklar tarafından söylenmektedir.Kaçkar Dağının eteklerinde bulunan büyük ve küçük buzulların Ayder Yaylası'na kadar inermiş.

Anzer Yaylası

RİZE ANZERRize'nin İkizdere ilçesine 35 kilometrelik bir mesafede yer alan Anzer Yaylası, endemik çiçek türlerinin güzelleştirdiği doğasıyla bulunduğu coğrafyanın en önemli parçalarından biri.

Anzer Yaylası'nın alanı geniş olup, Aşağı Anzer (Çiçekliköy) ve Yukarı Anzer (Ballıköy)' sınırlarını oluşturur. Ünlü Anzer balının üretildiği alandır aynı zamanda. Bu sebepten dolayı yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı durumunda...

Anzer Yaylası hem doğasıyla hem de ünlü Anzer balına ev sahipliği yapması sebebiyle 1991 yılında turizm bölgesi olarak ilan edildi.

Fauna ve flora bakımından zengin bir bölge olan Anzer Yaylası'nda yamaç paraşütü, zirve tırmanışları ve treeking sporları için elverişlidir.

Hemşin Evleri

RİZE HEMŞİN

Genellikle konak türünden yapılan evler taş malzeme işlenerek yapılmış olup 3 katlı ve üst kısımlar ahşap işlemedir. Bazı konaklarda alt katlarda taş işlemeler kullanılmış olup, üst katlarda kimi konaklar dolma taş tekniğiyle ahşap arasına taş doldurmak suretiyle yapılmıştır.

Bazı evler ise ahır bölmesi taştan yapılarak üst katlar ahşap malzeme ile boğaz geçme tekniği tatbik edilmek suretiyle imal edilmiştir. Konakların mutfak bölümünde ateşin yakılabileceği yontma taşlarla işlenmiş kemer bağlantılar dumanın dışarıya atılmasını sağlayan baca teknikleri ev halkının oturması yemek yemesi için avlu, evin yiyecek ihtiyacının depolandığı maran adı verilen ambar, misafir ağırlamak için düzenlenmiş baş oda bu odalarda şömine banyo ve tuvalet bulunmaktadır.

Ahşap yapı tekniğinde uygulanan sistemlerde kapı ve menteşenin dışında hiç çivi kullanılmadan ahşap ev ustaları tarafından oyma sanatının en ince teknikleri, kapı, pencere ve köşe bağlantılarında titiz bir şekilde uygulandığı görülmektedir.

Hemşin evlerini meydana getiren ustalar yer seçiminden malzeme seçimine evin bitirilip teslimine kadar tüm sorumluluğu taşırlardı. Hemşin evlerinin korunması gereken bu evlerin günümüzde ve gelecekte çok önemli kültürel değerleri vardır.

Kaçkar Dağları Milli Parkı

RİZE KAÇKAR

Kaçkar Dağları Milli Parkı, büyük bir kısmı Rize ili, Çamlıhemşin ilçesi Ayder Yaylası sınırları içerisinde yer alan koruma altında olan 1994 yılında Milli Park ilan edilen 51.500 hektarlık bir alandır.

Milli Park, dünyanın başka hiç bir yerinde olmayan bitki ve hayvan türleri ile önemlidir.

Kaçkar Dağları Milli Park'ında göller, çayırlar, ormanlar, buzul vadileri ile birlikte, yaban hayatından tilki, ayı, domuz, sansar, çakal, dağ horozu, geyik, yaban keçisi park içerisinde görebileceğiniz nadir güzelliklerdir.

Gelintülü Şelalesi

RİZE GELİN

Ayder Yaylası'nın rengarenk doğası arasında akar Gelintülü Şelalesi. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında seyrine doyum olmaz.

Kaçkar Dağları'nın eteklerinden Kavrun Deresi'ne sularını bırakan Gelintülü Şelalesi, tabiatın insana sunduğu en benzersiz oluşumlardan biri. Şelalenin suyu akarken gelin duvağına benzediği için Gelintülü Şelalesi olarak anılmasını sağlamıştır.

Şelale aynı zamanda Türkiye'nin en uzun şelalelerinden biridir. Gören herkeste hayranlık uyandıran bir güzelliğe sahip olan Gelintülü Şelalesi, il merkezine yaklaşık 90 kilometrelik bir mesafede yer alıyor. Ayder Yaylası sınırları içerisinde olması da kolay bir ulaşım sağlıyor şelaleye.

YÖRESEL YEMEKLERİ

 

RİZE PEPEÇURA RİZE MUHLAMA RİZE EKMEK RİZE B

ŞİFALI SULARI

Ayder Kaplıcası

Çamlıhemşin’e 12 km uzaklıkta, Kaçkar dağlarının yamaçlarında bulunan Aydar Kaplıcaları deniz seviyesinden 1.350 m. yüksekliktedir. Kaplıcanın suyu 50 derece olup çeşitli rahatsızlıklara iyi gelmektedir.Bunların başında da romatizma gelmektedir. Aydar Kaplıcaların da dinlenme tesisleri bulunmaktadır.260 metre derinlikten çıkan, kaplıca sularının başta romatizma, kireçlenme olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiğini belirtiyor.

Kaplıca sularından fayda görmek için havuza girmek, özel banyo almak ya da içmek mümkün.KaradenizTeknik Üniversitesi`nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Güler yaptığı açıklamada, kaplıca sularının romatizmal eklem hastalıkları,sinir, sindirim, dolaşım sistemi hastalıklarıyla idrar yolları ve üreme organı hastalıklarına iyi geldiğini belirtiyor.

RİZE KAPLICA

 

 

 

 

 

 

Kaplıca suları ayrıca, egzama ve sedef, ergenlik sivilceleri gibi cilt hastalıklarının tedavisinde de kullanılıyor. Tabii ki, kaplıcaya girmeyi sakıncalı kılacak durumlar da var. Örneğin kanamalı rahatsızlıklar, yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlıkları başta geliyor. Bu nedenle kaplıcaya girmeden önce mutlaka uzman bir doktora danışmak şart. Zaten Ayder Kaplıcaları`nda görev yapan bir uzman doktor da bulabilirsiniz.

Uzmanlar ayrıca kaplıcada günde ikiden fazla banyo alınmaması gerektiğini hatırlatıyor ve 4 banyodan sonra kendisini halsizlikle belli eden ve Kaplıca Krizi olarak tanımlanan bir rahatsızlığın bazı kişilerde görülmesinin normal olduğunu belirtiyorlar.
Andon Ilıcası (Küçükçayır) İçmeleri
Andon; yeni adıyla Küçükçayır Rize Merkeze 25 Km uzaklıkta bulunmaktadır. Yol stabilize kaplama olup, heyelan nedeniyle bazı kesimlerinde yolda bozukluklar bulunmaktadır. Buranın en önemli özelliği içmeler mahallesinde bulunan ılıcalardır.
İki ayrı içmesi bulunana bu yörenin çok kalabalık bir nüfusa sahip olması da dikkat çekmektedir. Yedi mahalleden oluşan Andon 5000 nüfuslu bir yerleşim birimidir. Bu yörede içmelerin yanında arıcılıkta yapılmakta olup, balın özellikleri anzer balıyla hemen hemen eşdeğer durumdadır.

RİZE ŞİFALI

 

 

 

 

 

 

Burada bulunan suyun özellikleri 1960 yılında Devlet Hıfzısıhha Enstitüsü tarafından incelenmiş; kadın hastalıkları, kalp, karaciğer, bağırsak hastalıklarına özelliklede böbrek hastalıklarına (kum ve taş düşürmede) çok faydalı olduğu belgelenmiştir. Bu yörenin diğer bir özelliği de hoşmeri ve mıhlamasının meşhur olmasıdır. Rize ve yöresi tarafından tanınan bu yer 1960 yılında MTA tarafından yapılan araştırmada bu suyun dünyada iki yerde bulunduğu belgelenmiştir.

Batı Almanya’nın bir eyaletinde aynı suyun bulunduğu Türk ve Alman bilim adamlarınca tespit edilmiş olup belgelenmiştir. Bu belgeler MTA’nın arşivlerinde bulunmaktadır. Doğa bakımından zengin olan bu yörenin Rize Merkez ve bazı İlçelerinin içme suyunu karşılayan tesisleri, yaylaları, şifalı suyu ve balı, temiz havası, hoşmeri, mıhlaması ve alabalığı ile gelen yerli ve yabancı turistlere güzel bir ortam sunmaktadır. Bu yörede özel girişimciler tarafından tesisler yapılmış olup, gelen yerli ve yabancı turistlere hizmet vermektedir.

RİZA ŞİFA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ulaşım bakımından her zaman gidilebilecek bir yer olan ANDON (Küçükçayır) misafirperver insanıyla da dikkat çekmektedir. Ulaşımı; Rize merkeze 25 km uzaklıkta olan Andon; Güneysu yolu üzerinde Zincirli Köprü mevkiinden Çaykent Beldesi yolu üzerinden her zaman vasıta bulunabilen ve gidilebilen bir yerdir.Kayadan çıkan ılıcanın böbrek taşlarına bire bir fayda sağladığı çevredeki şifa bulan insanlar tarafından anlatılmaktadır.

RİZA ŞİFA2 RİZE SİFA

 

 

 

 

 

 

 

 

İkizdere Kaplıcası

RİZE SİFA 4

İkizdere İlçesi Termal Kaplıca-Ilıca alanının 40 hektarlık bir bölümü İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine ait olup, devletin hükmü ve tasarrufu altında bulunmamaktadır.

I. Kuyu: Kokusuz, ekşimsi, 60 derecelik sıcak su olup, toplam mineralizasyon 4850,18 mg/1. bor içeren sodyumlu kalsiyumlu, bikarbonatlı 40 m. derinliktedir. 2,5 litrelik debiye sahiptir.

II. Kuyu: Kokusuz, ekşimsi 70 derecelik sıcak su olup, toplam mineralizasyon 5675,89 mg/1. bor içeren sodyumlu kalsiyumlu, bikarbonatlı 264 m40 m. derinliktedir. Saniyede 8-10 litrelik debiye sahiptir.Yapılan tahlil sonuçlarına göre termal suyun, romatizma, nevrit, nevralji, kolinvrit, kırık-çıkık, kadın hastalıkları, kan şekeri, bel fıtığı gibi hastalıklara iyi geldiği kanıtlanmıştır.

OTELLERİ

Ridos Thermal Hotel And Spa

RİZE RİDOS

Rize şehrini keşfe çıkmak isteyenler için Ridos Thermal Hotel And Spa doğru tercih. Buradan konuklar şehrin tüm olanaklarına kolayca erişebilirler. Uygun konumuyla bu otelden şehrin görülmesi şart olan noktalarına ulaşmak çok kolay.

Ridos Thermal Hotel And Spa, unutulmaz bir konaklama deneyimi için mükemmel bir hizmet ve üstün nitelikli imkanlar sunuyor. Konuklarına en üstün konforu sağlayabilmek için bu otel size kuru temizleme, bavul depolama, sigara içilen alan, otopark, bisiklet kiralama gibi olanaklar sunuyor.

Ridos Thermal Hotel And Spa, ambiansını birçok konuk odasında tamamen yansıtıyor. mini bar, bornozlar, odalar arası bağlantı, çalışma masası, ses geçirmez gibi özellikler hizmetinizde olan imkanlardan sadece birkaçı. İster bir fitness tutkunu olun isterse yoğun geçen bir günün ardından rahatlamak isteyin. balık avı, oyun odası, masaj, kayak, bilardo gibi kaliteli imkanların keyfini süreceksiniz. Ridos Thermal Hotel And Spa, Rize şehrinde konaklarken huzur ve konforunuz için ideal bir yer.

Ayderoom Hotel

RİZE OTEL

Ayder Yaylası'nın tenha bir yerinde bulunan Ayderoom Hotel, çam ağaçları ve yüksek dağlarla çevrilidir.Otel, geniş doğa manzaraları sunan bir restoran ve modern odalar ile hizmet verir.Tüm odalarda uydu kanallarını gösteren TV, minibar ve ücretsiz Wi-Fi erişimi mevcuttur.

Banyolarda tuvalet, duş ve saç kurutma makinesi yer alır. Banyo malzemeleri ücretsiz olarak sağlanmaktadır.
Ayderoom'un restoranında, çevredeki dağlardan ve çam ormanlarından manzaralar sunan büyük pencereler vardır.

Restoranda açık büfe kahvaltı ve yöresel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.
Ayder kaplıcaları sadece 200 metre mesafededir. Zil Kalesi'ne 20 km uzaklıktaki otel, Gelin Tülü Şelalesi'ne 25 km mesafededir. Trabzon Havaalanı 150 km ötededir.

 

Ovit YaylasıRİZE OVİT

İçerisinde 40-50 ev bulunan Ovit Yaylası, turizm açısından oldukça önemli noktalardan biridir. Yıl içerisinde birçok yerli ve yabancı turistleri ağırlar ve her yıl yaptığı şenliklerle hem halkı eğlendirir hem de özel konuklarını misafir eder.

Düzenlenen şenlikleri ünlü sanatçılar renklendirir. Karadeniz'in en güzel yaylalarından birini oluşturan Ovit Yaylası; Gito Yaylası ve Hazindak Yaylası gibi güzelliğinden bir şey kaybetmemiştir. Rize-İkizdere'ye bağlıdır Ovit. Karadeniz'in en görülesi yerler arasındadır.

Rize gezinizde kesinlikle Ovit'e gelip keşifler yapmalısınız ve bol bol fotoğraf çekerek her anı ölümsüzleştirmelisiniz. Ovit Yaylası şenlikleri her yıl yapılmaktadır ve gezinizi o günlerde yaparsanız yüksek rakımlı bu bölgenin eğlenceyle doruklara çıktığına şahit olma fırsatını da yakalayabilirsiniz.

Ayder Yaylasıayder3

Karadeniz'in cezbedici doğasının büyük bir parçası olan Ayder Yaylası, yerli turistler kadar yabancı turistlerin de yoğun ilgisini görmektedir.
Ayder Yaylası, Rize'ye yaklaşık olarak 69 km uzaklıktadır. Çamlıhemşin'e ise sadece 19 km'lik bir mesafede yer alır.

Bol oksijenli bir havası, muhteşem bir doğası vardır Ayder Yaylası'nın. Baştan sona ladin ve kayın ormanları ile kaplıdır. 1987 yılında turizm merkezi olarak ilan edilmiş ve 1994 yılında da milli park olarak kabul edilmiştir. Bu durum doğasını günümüze kadar korumasında etkili olmuştur.
Bu etkileyici güzellikteki turizm bölgesi, aynı zamanda kaplıcalarıyla da ünlüdür. Ayder Yaylası Kaplıcaları; sinir hastalıklarına, sindirime, dolaşım sistemine, romatizmaya ve cilt hastalıklarına şifa olmaktadır. Kaplıcaların olduğu bölgeye birkaç tane termal tesis kurulmuştur. Hastanelerden alınan sevklerle Ayder kaplıcalarında tedavi olunabilmektedir.Aynı zamanda zengin bir mutfak kültürüne sahiptir Ayder Yaylası.

Karadeniz'in en seçkin lezzetleri arasındaki hamsi buğulamanın,hamsi köftenin, kaymak mıhlamanın ve kabak çorbasının tadına mutlaka bakmanızı tavsiye ederiz.Ayder Yaylası halkı yöresel yaşamlarıyla ve güler yüzleriyle karşılayacak sizleri.

Ayder Yaylası otellerini genellikle huzurlu ve sakin bir tatil isteyenler tercih etmektedir. Oteller genellikle yılın her mevsimi hizmet verir; çünkü Ayder Yaylası her mevsim ayrı bir güzelliğini sunar.

Ayder Yaylası'ndaki otellere dostlarınızla veya ailenizle yapacağınız tatiller için gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Tabii rafting vetrekking gibi sporlara da meraklıysanız, Ayder Yaylası'nda yer alan otellerde konaklayabilirsiniz. Bölgede bulunan Fırtına Deresi, rafting için en uygun noktadır.

 

ayder 1 ayder2

 

 

 

 

 

 

Kaçkar Dağları

RİZE KAÇKAR

Doğu Karadeniz boyunca süzülen Kaçkar Dağları'nın doğu kesimleri 3000 metre üzerinde olup, batı kesimde bu yükseklik 2000 metreyi göstermektedir.

Gürcistan sınırına yakın olan yerleri en yüksek zirvesidir ve burada yükseklik 4000 metredir. Kaçkar Dağları'nda iklimine uygun olarak; tütün, çay, fındık ve zeytin yetişmektedir. Sık ormanlı alanlarla karşılaşabilmenizin sebebi çoğu yerinin dik ve bol yağış almasından kaynaklanmaktadır.

Kaçkar Dağları'nın derin yarıklarından akan Kızılırmak Nehri, Karadeniz'e dökülmektedir. Doğanın kendi güzelliğini yansıttığı Kaçkar Dağları, 1994 yılında milli park olarak kabul edilmiştir. Kabul edilen milli parkın bir kısmı Rize'de olup, bir diğeri ise Artvin'de bulunmaktadır.