• DOĞU KARADENİZ SAĞLIK TURİZMİ DERNEĞİ
  • TRABZON
view_headline close

ORDU

Ordu Devlet Hastanesi

Ordu şehrinde bugünkü adı ile Süleyman FELEK, eski adı Sivas Caddesi olan, sahil tarafındaki geniş caddeyi şehrin 2. büyük caddesi olan Sırrı Paşa Caddesine bağlayan, günümüzdeki adı Uygunluk Sokağı olan yerde, 3 katlı, yontma taşlarla inşa edilen, düz çatılı, geniş pencereli ve çevrenin en büyük ve en modern mimarisine sahip iki cepheli bir bina, “Hastane” olarak uygun görülmüştü.

headlineOrdu Hastanesi’nin ilk kadrosu tam olarak bilinememektedir. 1903 yılında, Ordu şehrinde biri Belediye Tabibi olmak üzere 2 tabip ve 2 hususi eczacı bulunmakta idi. Hastanede 15 yatak mevcut idi. 1 Dahiliye doktoru, 1 eczacı bulunmaktaydı. Ameliyatlık hastalar, genellikle İstanbul’a gönderilmekteydi. Hastane; mevcut yatak sayısı ve kadrosuyla ihtiyacı karşılayacak durumda değildi.

Hastanenin daha iyi hizmet verebilmesi için, Ordulu gençler, 1921 yılında bir gösteri düzenleyerek 600 lira gelir elde etmişlerdi. Gençler, ayrıca, bağış kampanyası düzenleyerek esnaf ve tüccardan 600 lira daha toplamışlardı. Elde edilen bu kaynakla hastaneye, karyola, battaniye, ilaç v.s. malzeme satın almışlardı.Şehir içindeki Ordu Hastanesi, Milli Mücadele döneminde olduğu gibi, Cumhuriyetin ilanından sonra da Ordu Muhasebe-i Hususiye ( İl Özel İdaresi ) İdaresi tarafından maddi olarak desteklenmiştir. Şehrin ve Ordu’ya bağlı köylerdeki nüfusun çoğalması karşısında Ordu Hastane binasının, birçok bakımdan yetersiz kaldığı görülerek, Valilikçe, şehir merkezinden 2,5 km. kadar kuzeyde, Keçiköyü adı verilen sayfiye bölgesinde yeni bir hastane binası yapılmasına karar verilmiştir.

ordu_dh-620x270 Şehrin dışındaki yeni binasında 1931 yılı sonundan itibaren hizmet vermeye başlayan Devlet -o zamanki adıyla Memleket- Hastanesi’nde, 1 Operatör Doktor, 1 Dahiliye Doktoru, 1 Eczacı, 1 Başhemşire ile yardımcıları bulunmakta idi. Hastanenin şehiden uzakta olması dolayısıyla doktor ve personeli getirip götürmek, hastanenin çeşitli hizmetlerinde kullanılmak üzere, Ordulu tüccarların maddi katkılarıyla hastaneye hastaneye bir araba alınmıştı.Keçiköyü’ndeki hastanenin kadrosu sürekli olarak genişletilmesine rağmen, hastane binası ihtiyaca cevap veremez hale gelmişti. Yatak sayısı; binanın elverişsizliği dolayısıyla arttırılamadığından, bu boşluğu doldurmak amacıyla, 1954 yılında yeni bir hastane binası inşaatına başlanmıştır. 1964 yılında inşaatın bitmesiyle hizmete açılan bu bina, 1987 yılına kadar “Ordu Devlet Hastanesi” adıyla hizmet vermiş, 1987 yılından bu yana Ordu İl Saplık Müdürlüğü olarak kullanılmaktadır.

Untitled-1 “Ordu Devlet Hastanesi”, 1987 yılında şu anda hizmet vermekte olduğu, daha öncesinde Göğüs Hastalıkları Hastanesi olarak kullanılan binasına taşınmıştır. 2003 Aralık ayında yeni ek binamız tamamlanmış ve halkımızın hizmetine girmiştir.Hastanesmiz şu anda 510 yatak kapasiteli olup, 3 yoğun bakım (Koroner Yoğun Bakım, Dahili Yoğun Bakım, Cerrahi Yoğun Bakım) ,16 farklı branşta 50 ‘nin üzerinde poliklinik, 900 ün üzerinde personeli ile Ordu halkına hizmet vermektedir.

 

 

 

ORDU

Karadeniz'in görülmeye değer şehirlerinden biri olan Ordu, doğal güzellikleri ve tarihi varlıkları ile kendisini keşfedecek gezginleri bekliyor...

Doğu Karadeniz'in kapısı Ordu, doğal güzellikleri, bitki örtüsü, mavi ve yeşilin kucaklaştığı kıyıları, yükseltilerindeki uçsuz bucaksız ve birbirinden güzel yaylaları ile turizmde geleceği parlak bir şehir.

Doğal Güzellikler: Ordu, Karadeniz bölgesindeki birçok şehir gibi hayranlık uyandıran doğal güzelliklere sahip. Milli parklar, vadiler, göller, nehirler, adalar bu doğal güzelliklerin eşsiz parçaları. Ordu'da gezip keşfedebileceğiniz doğal güzellikler arasında mutlaka görmenizi önerdiklerimiz Asarkaya Milli Parkı, Turnasuyu Vadisi, Ordu Çambaşı Yaylası, Melet Nehri, Ordu Ulugöl ve Hoynat Adası.

Müzeler: Ordu geziniz sırasında şehrin geçmişine dair bilgi sahibi olmak ve tarihe tanıklık etmek isterseniz Ordu'daki müzeleri ve kültür merkezlerini ziyaret edebilirsiniz. Ordu Müzesi, Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi ve Taşbaşı Kültür Merkezi Ordu'da görmenizi önerdiğimiz müzeler.

Kaleler: Ordu'da gezginlerin uğrak noktası olan duraklardan biri de Ordu kaleleri. Eşsiz doğa manzaralarına sahip olan Ordu Kaleleri'nden olan Bolaman Kalesi, Ünye Kalesi, Gölköy Kalesi ve Kurul Kalesi'ni görmeden Ordu'dan ayrılmayın.

Plajlar: Karadeniz'in masmavi sularının ve tertemiz kumsallarının keyfini çıkarabileceğiniz plajlar var Ordu'da. Yaz aylarında Çaka Kumsalı, Mavi Dünya Plajı ve Efirli Plajı en çok ilgi gören plajlardan.

Asarkaya Milli Parkı

ordu asarkaya

Karadeniz'in şehirleri arasındaki Ordu, Ünye ilçesinde bulunan Asarkaya Milli Parkı ile hem piknik yapmanızı hem de doğanın içinde huzurlu saatler geçirmenizi sağlayacak.

Asarkaya Milli Parkı, ailenizle birlikte ya da dostlarınızla beraber gidip eğlenceli vakitler geçirebileceğiniz bir nokta. Milli parkta gezip keşif yapmak da cabası olacak.

Yeşilin bol olduğu ve spor yapma imkanı da sunan Asarkaya Milli Parkı, Ünye gezinize dahil etmenizi önerdiğimiz doğal güzelliklerin ilk sıralarında yer alıyor.

Ordu Çambaşı Yaylası

ordu çambası yaylasıOrdu Çambaşı Yaylası, Ordu kent merkezine 60 km. mesafede bulunmaktadır.

1991 yılında Turizm Bakanlığı tarafından yayla turizmi merkezi ilan edilen Çambaşı, 72 obası ile ülkemizin en geniş yaylasıdır. Yenilenmek, hayata tekrardan tüm enerjiniz ile bağlanmak için burada birkaç gün geçirmeniz yeterli. 72 obası bulunan yaylanın soğuk ve şifalı suları vardır ve şehir karmaşasından uzaklaşıp dinlenmek, huzur bulmak isteyenlere hitap eder.

Hoynat Adası

ordu haynatOrdu-Perşembe'nin coğrafyasını güzelleştiren ve çok fazla insan tarafından bilinmeyen Hoynat Adası, kolay bir ulaşım yoluna sahip. Fakat çok fazla tanıtımı yapılmadığı için yöre halkı dışında pek ziyaret edilmiyor.

Ramazan Köyü sınırları içerisinde olan Hoynat Adası çok sayıda martı ve karabatak kuşlarına ev sahipliği yaptığı için Türkiye Doğa Derneği tarafınca "Önemli Kuş Alanı" olarak ilan edilmiş ve korumaya alınmış duruma. Korunmaya alınmasının en önemli sebebi nesli tükenmekte olan karabatakların yuva yaptığı tek alan olması.

Çok eskiden gemiciler tarafından sığınak ve depo olarak kullanılan bu bölge, Ordu'nun en güzel manzaralarından birine sahip.

Ordu Ulugöl
ordu ulugölOrdu-Gölköy'ün dinlendirici bir atmosfer yaratan noktalar arasındaki Ulugöl, yeşil ve mavinin en gerçekçi hallerini sunar misafirlerine.

Haruniye Köyü ve Süleymaniye Köyü arasında kalan Ordu Ulugöl, ilçe merkezine yaklaşık 17 kilometrelik bir mesafede bulunur. Ulugöl bir krater gölü özelliklerini taşıyıp, aynı zamanda şehrin en büyük gölü konumunda. Gölün çevresi meşe ve gürgen ormanları ile çevrili.

Bu doğal manzarada piknik yapmak serbest olup, kamp alanı olarak da kullanılabilmektedir. Aynı zamanda WC, su gibi ihtiyaçlara cevap verir. Bölgenin en hareketli olduğu dönem, Temmuz ayında yapılan Ulugöl Şenlikleri'dir.

Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi

ordu paşa konağı

Ordu'nun tarihi yapılarından biri olan Paşaoğlu Konağı, il merkezindeki Selimiye Mahallesi'nde bulunmaktadır.

Şehrin en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir ve 1896 yılında Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından inşa ettirilmiştir. Konak, 625 metrekarelik bir alanda kurulmuş olup, 1987 yılında etnografya müzesi olarak hizmete açılmıştır.

Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi'nin birinci katında silahlar, takılar, kadın ve erkek giysileri sergilenmektedir. İkinci katı ise; sofa, Paşa Nine odası, günlük oda, misafir odası, yatak odası, bulunmaktadır. Müze, Ordu gezinizde ilk ziyaret yerlerinizden biri olabilir. Göz dolduran bir mimariye sahip olan konak, zengin koleksiyonuyla sizleri misafir etmeye hazır.

Taşbaşı Kültür Merkezi

ordu taşbaşı kültür merkeziTaşbaş Kültür Merkezi, Ordu'nun il merkezinde bulunmakta olup, kültür merkezinin bulunduğu bina 1853 yılıyla tarihlendirilmekte.

Yapı, Rumlar tarafından kilise olarak inşa edilmiştir. İlk yapıldığı dönemlerde kilise olarak kullanılanılmış, 1937-1977 yılları arasında hapishane olarak işlevselliğini korumuştur.

Bu sebepten dolayı halk arasında mapushane olarak anılır. 1983 yılında Kültür Bakanlığı tarafından alınıp, restore edildikten sonra kültür merkezi olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Restorasyon çalışmaları sırasında orijinal mimarisine sadık kalınan yapının sadece çan kulesi değişmiş durumda.

Bolaman Kalesi

ordu boloman kalesi

Kadılar Yokuşu'yla, Yason Burnu'yla, Turnasuyu Vadisi'yle, Melet Nehri'yle tarihi ve doğal güzelliklerini bir arada sunar Ordu. Aynı zamanda eski bir yerleşim alanıdır.

Eğer yolunuz Ordu'ya düşerse gezecek çok yeriniz olacak bu şehirde. Tabii gezilecek yerler arasına Bolaman Kalesi'ni de ekleyebilirsiniz. Fatsa'da bulunan Bolaman Kalesi, günümüze kadar gelebilmiş tarihi kalıntılardan biridir.

Bu zamana kadar özgünlüğünü korumuştur ve gözetleme kalesi özelliği taşımaktadır. Yapım tarihi bilinmemekle birlikte Pontus Rum İmparatorluğu döneminde yapıldığı düşünülmektedir. 65 metre uzunluğundaki Bolaman Kalesi'nin üzerinde 19. yüzyılda yapılmış ahşap bir Osmanlı konağı bulunmaktadır.

Ünye Kalesi

ordu ünye kalesiÜnye ilçesinin en yüksek tepelerinden birine konumlanmış durumdadır Ünye Kalesi.

Kalenin yüksekliği 200 metreyi bulmakta olup, yapılış tarihi M.Ö. 200-250 yıllarına kadar inmekte.

Eldeki bilgilere göre kalenin bulunduğu tepe, eski çağlarda bir yanardağ iken faaliyetini tamamladıktan sonra üzerine kale inşa edilmiştir. Kaleyi ilk inşa eden isim ise Pers kökenli Pontus Hükümdarı II. Mitradates'tir.

Ünye Kalesi'nin içerisinde kaya mezarları, kral mezarları, mağaralar, kuyular, dehlizler ve eski sur kalıntıları bulunmakta.

Gaga Gölü

ordu gaga gölüOrdu'nun Fatsa ilçesinde yer alan Gaga Gölü, batıKaradeniz'in sayılı doğal göllerinden biri olup, yeşil doğasıyla gören herkesi etkisi altına almaktadır.

Meşebükü ve Yassıtaş köyleri arasında bulunan göl, Fatsa-Aybastı karayolunun 8 kilometresinde yer alır. Gaga Gölü, bölgedeki diğer göllere göre daha derindir.

Öyle ki birkaç adımda gölün derinliği 4,5 metreyi bulmaktadır. Göle akan herhangi bir akarsu olmayıp, gölde sazan, kerevit ve yerel balıklar bulunur.

Turnasuyu Vadisi

ordu turnasuyuOrdu, merkezine yakın bir yerde en güzel yürüyüş alanlarından birini gizlemektedir.

Turnasuyu Vadisi, el değmemiş güzelliği ile buraya keşfe gelenleri kendine hayran bırakıyor.

Çoğu rengin tonlarını görsel bir şovla sunan vadi, gezi yapmak isteyenlerin doya doya vakit geçireceği bir noktadır. Bu arada Ordu'daki Kadılar Yokuşu'nu Melet Nehri'ni de ziyaret etmeyi unutmayın.

Yürüyüş rotalarına kendini de eklemiştir ve aynı zamanda 60 kilometre uzunluğun bir parkura sahiptir.

YÖRESEL YEMEKLERİ

ordu mısır çorbası ordu mısır unu ordu fındık ezmesi ordu yemekleri

 

ŞİFALI SULARI

 

Çermik Kaynağıordu çermik

Gölköy İlçesi’ndedir. Romatizma deri ve kadın hastalıklarına fayda sağlar.

Eşemen İçmeleri

Akkuş İlçesi’ndedir. Böbrek karaciğer mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelir.

Sarmaşık Köyü Kaplıcası: Sıcaklık 48°C

Fatsa ilçesi Sarmaşık Köyü’ndedir. Bolaman çayı’na yakın olması nedeniyle Bolaman Kaplıcası olarak anılır. Suları sodyum sülfatlı bromürlüdür. Mide bağırsak cilt ve şeker hastalıklarında fayda sağlar.

Şıhman İçmesi: Sıcaklık 13°C

Ordu ili’ne bağlı Şıhman köyü yakınındadır. Suyu bol miktarda CO2 içerir. İçimi hoş doğal bir sodadır. Sindirim ve idrar yolları hastalıklarına fayda sağlar.

OTELLERİ

                  Hampton by Hilton Ordu                                                             Grand Ayzek Hotel

ordu hamptonordu hamp

Çambaşı Yaylası

ordu çambası yaylası

Ordu Çambaşı Yaylası, Ordu kent merkezine 60 km. mesafede bulunmaktadır.1991 yılında Turizm Bakanlığı tarafından yayla turizmi merkezi ilan edilen Çambaşı, 72 obası ile ülkemizin en geniş yaylasıdır. Yenilenmek, hayata tekrardan tüm enerjiniz ile bağlanmak için burada birkaç gün geçirmeniz yeterli. 72 obası bulunan yaylanın soğuk ve şifalı suları vardır ve şehir karmaşasından uzaklaşıp dinlenmek, huzur bulmak isteyenlere hitap eder.