GÜMÜŞHANE
Gümüşhane Devlet Hastanesi
Hastanemiz mevcut binasına taşınmadan önce şu anki Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Binsında 1923 yılında 1' i uzman hekim olmak üzere 30 personel ile hizmet vermekteydi.
1983 yılında inşa edilen 100 yataklı mevcut hastanemize taşınmıştır. Halen Acil Poliklinik hizmeti verilen kısımda poliklinik ve Acil hizmetleri birlikte yürütülmekteydi. 1996 yılında hastanemize ek bina olarak eklenen bölümle birlikte yatak kapasitesi 202' e çıkmış ve poliklinik hizmetleri yeni binanın alt kısmına taşınmıştır. Acil hizmetleri ise aynı yerde devam etmektedir.
2007 yılında yapılan tadilat ile servisler onarılmış,ameliyathane masa sayısı artırılmış ve modernize edilmiş ve yoğun bakım servisi hizmete sokulmuştur.
HASTANEMİZİN FİZİKİ YAPISI
Hastanemiz 4 katlı 2 blok - 5 katlı 2 blok - 3 katlı 2 blok olmak üzere toplam 5 bloktanoluşmaktadır.
A BLOK 4 katlı olup 1. kat; başhekim yardımcıları, müdürler, müdür yardımcıları, idari kalem, 2.kat; ortopedi,çocuk cerrahisi, 3.kat; bevliye psikiyatri beyin cerrahi servisi 4.kat; diyaliz, konferas salonu ve depolar,
B BLOK 3 kat olup 1. kat;acil polıkılinik,tomoğrafi ünitesi,2.kat;nisaiye servisi, doğum salonu 3.kat;ameliyethane
C BLOK 3 kat olup 1. kat başhekimlik, polis,danışma,yardımcı personel odaları,2. kat;servis sekreterleri,yeni doğan,odyoloji,cerrahi yoğun bakım,hasta bekleme salonu,3. kat;servis sekreterleri,eczane,hizmetli odası ,mahkum kovuşu
D BLOK 4 kat olup 1.kat;röntgen,laboratuvar,2.kat:çocuk servisi yeni doğan ünitesi ,3.kat;hariciye,kbb servisi 4. kat;göğüs servisi
E BLOK 5 kat olup 1. kat;polıkılinikler,2.kat polıkılinik, sağlık kurulu,3.kat;kroner yoğunbakım,dahiliye, kardiyolojiservisi,4.kat;fizik tedavi ünitesi,fizik tedavi servisi,plastik cerrahi,göz servisi,5.kat;nöroloji,intaniye servisi
2 tane ek bina mevcut olup bir tanesinde yemekhane mevcuttur.Diğeri ise iki katlı olup 1.katta toplum ruh sağlığı merkezi 2.katta ise satın alma birimi kalite yönetim birimi,TİG birimi mrvcuttur.
Gümüşhane; 450'den fazla yaylasıyla, tarihi kaleleriyle, zengin flora ve faunasıyla güzel bir gezi imkanı sunuyor misafirlerine.
Gümüşhane gezilecek yerler tarihi mekanlar bakımından oldukça zengindir ve her köşesi farklı bir güzellik sunar.
Gümüşhane'de ilk olarak Keçi Kalesi'ni ziyaret edebilirsiniz.
Merkez ilçesinde bulunan Keçi Kalesi, sarp bir kayalık üzerinde bulunur ve ulaşımı biraz zordur. Görkemli bir mimariye sahip olmakla birlikte, kalenin içerisinde gizli su yolları vardır.
Torul Kalesi, Fatih Sultan Mehmet tarafından alındığı bilinen tarihi eserlerimizden biridir ve kesinlikle gezi listenizde yerini almalı. Her ne kadar yapılış tarihi hakkında kesin bilgiler bulunmasa da birçok araştırmacı tarafından Cenevizlilere ait olduğu düşünülmektedir.
Gümüşhane'nin tarihi ibadet alanları arasında olan Hagios Georgios Manastırı, Hutura Köyü'nde bulunur. 14. yüzyıl eserlerinden biridir ve Trabzon Prensi Aleksios Komnenos tarafından yaptırılmıştır. Bir tepe üzerinde yer alan manastırdaki kilise kalıntısı da görülmeye değer niteliktedir.
Gümüşhane gezinize dahil etmenizi önerdiğimiz yerlerden biri de Gümüştuğ Kalesi'dir. Bir diğer adı Avliyana Kalesi olan yapı, Torul'a 30 km uzaklıkta bulunması ve Gümüştuğ Köyü içerisinde yer alması sebebiyle kolay bir ulaşım yoluna sahiptir.
Santa
Gümüşhane'nin Yağmurdere Köyü'nden devam ettiğinizde karşınızda belirir Santa. Karadeniz dağlarının en ulaşılmaz noktasında olması, Santa'yı merak uyandırıcı kılıyor.
Ağaç hattının üst sınırında, 1500 – 1800 metre irtifada, dik yamaca kurulu 7 köyün ortak ismi aslında Santa. Her daim dumanlı, günün belli saatleri dışında sis hiç kalkmıyor Santa'nın üzerinden.
Eskiden Rum yerleşimi olan bu köylerin isimleri ise; İşhanli, Çakalli, Piştofli, Tengilli, Çinganli ve Binatli. Hepsi de taştan yapılma, çatısız harabe kiliseler barındırıyor içlerinde.
Evlerin de hepsi kesme taştan yapılmış. Karadeniz'de bu denli yükseklikte olup da, dört mevsim yaşanılan başka bir yer daha yoktur herhalde.
Karaca Mağarası
Gümüşhane'nin turizmini canlandıran Karaca Mağarası, Torul ilçe sınırları içerisinde bulunuyor. Aynı ismi taşıdığı Karaca Mahallesi'ne vardığınızda mağara çok yakınınızda olacak.
Karaca Mağarası'nın toplam uzunluğu 256 metre olup, tamamı ile yatay bir mağaradır. Aynı zamanda 5 salondan oluşuyor. Her salon birbirine bağlı…
Salonları birbirine bağlayan duvarlar damlataş sütunundan oluşmakta. Mağarayı gezerken birbirinden ilgi çekici damlataşlar, sarkıtlar, dikitler ve kalsit kritalleri, sütunlar ve bayraklar karşınıza çıkacak. Mağara güllerini ve damlataş havuzunu da unutmamak gerek…
Karaca Mahallesi'nden yapacağınız 20 dakikalık bir yürüyüşle kolay bir şekilde ulaşacaksınız mağaraya.
Kürtün
Anadolu Türkmen tarihinin en önemli merkezlerindendir. Eski ismi Kürtün-i Bala'dır. Daha önceleri Kürtün-i Zir yani Doğankent ilçesi (Eski ismi Harşıt)'e bağlı idi. Daha sonra Türkmen, Çepniler sahile inince burada bulunan Harşit merkezi Doğankent'e inmiştir.
300 yıl Gümüşhane sancak olmak itibari ile Trabzon'a bağlı idi. Bundan 80 yıl öncelerine kadar Kürtün-i bala olarak adlandırılan Kürtün ilçesi olarak adlandırılmıştır.
Türkmen, Çepniler, eski ismi Kürtün'e gelerek yerleşmişlerdir. Daha sonra hayvancılık ve tarım ihtiyacı dolayısı ile daha aşağılara doğru göç etmişlerdir. En yakın olarak Şadı (Çatalağaç) köyüne yerleşmişlerdir. Daha sonra Harşit havzasına ve oradan da şimdiki Espiye ilçesine kadar ilerlemişlerdir.
Yöre Türkmen Çepnilerin merkez bölgesi olmasına rağmen birçok Türk boyunu da bünyesinde barındırmıştır. Çepniler, Hazarlar ve Peçenekler Kürtün ve yöresine Malazgirt Savaşı'ndan önce gelmiştir. Gümüşhane yöresinde Akkoyunlu ve Safevilerde hüküm sürmüştür.
Kazıkbeli Yaylası
Gümüşhane'nin bilinmeyen güzelliklerinden biridir Kazıkbeli Yaylası. Kürtün ilçesine bağlı olan Söğütlü Köyü sınırları içerisinde alır ve köy muhtarının yönetimi altındadır. Kazıkbeli Yaylası'nın ilçe merkezine uzaklığı 37 kilometre olup, köye ise 6 kilometrelik bir mesafede yer alır.
Doğu Karadeniz bölgesinin en görülesi yerlerinden biri olan yayla, soğuk sularıyla hem Gümüşhane'den hem de çevre illerden gelen misafirlerini ağırlar. Yaylada alt yapı hizmetleri bulunmaktadır. Manav, bakkal, lokanta, pansiyon, otel, sağlık ocağı verilen hizmetler arasındadır.
Artabel Gölleri Tabiat Parkı
Gümüşhane'nin Torul ilçesinde bulunan Artabel Gölleri Tabiat Parkı, kuzeydoğusunda Karanlık Göl olmak üzere birçok göl yatağını içinde barındırmaktadır.
5859 hektarlık bir alanı vardır ve 1998 yılında tabiat parkı olarak ilan edilmiştir.18 tane buzul kraterinin güzelliği ziyaretçiler tarafından fotoğraf makineleriyle ölümsüzleşmektedir ve yörede hayvan ve kuş türleri de bulunmaktadır.
Doğal bir güzellik olan ve eşsiz bir güzelliğe sahip olan Artbel Gölleri Tabiat Parkı, gelecek nesillere de bırakılması ve halkın faydalanabilmesi için itinalı bir şekilde korunmaktadır. Tabiatın bir armağanı olan Artabel Gölleri Tabiat Parkı, eğlenceli ve doğayla iç içe geçirilecek güzel zamanların mesajını veriyor.
Kromni Vadisi
Gümüşhane il sınırlarında fazla kimsenin bilmediği ve tarihte önemli bir yerleşim merkezi olan Kromni Vadisi, aynı zamanda önemli ticaret yollarının üzerinde bulunmaktaydı.
Bu önemli vadide; 2 manastır, 33 şapel ve 34 kilise bulunmaktadır. Kromni Vadisi'ni fazla kimse bilmemesine rağmen belirli ziyaretçileri vardır.
Eğer yeni yerler keşfetmek istiyorsanız bu vadiye misafir olabilirsiniz. Jandarmaya bilgi verirseniz daha güvenli bir keşif yolculu yapmış olursunuz ve köyden köye gezerek değişik yerler görme imkanı yakalarsınız. Burada bulunan tüm yapıların birbirini görecek şekilde konumlanması sizi fazlasıyla etkileyecek. Kromni Vadisi, kendini göstermeye hazır.
Zigana
Gümüşhane ilinin sınırları içerisinde bulunan Zigana, bir kayak merkezi konumunda olup, Trabzon'a 70 kilometre uzaklıktadır.
Pistler 1900 metre rakımla başlayıp 2.500 metreye kadar yükselmektedir. Özellikle Gümüşhane'den veya Trabzon'dan günübirlik yolculuk yapabilmek çok kolaydır. Aynı zamanda nereden gelirseniz gelin konaklayabileceğiniz çok güzel manzaralı tesisler bulunmaktadır.
Kayak mevsimi, aralık ayında başlayıp mart ayında sona ermektedir. Tertemiz karlar arasında kış tatilinizin tadını çıkarırken burada yayla evlerine yolculukta yapabilirsiniz.
YÖRESEL YEMEKLERİ
ŞİFALI SULARI
Gümüşhane, şitalı su kaynaklan bakımından oldukça zengindir. Şifalı su kaynaklan, en çok Kelkit ve Şiran ilçelerindedir.
Gümüşhane Madensuyu (Merkez ilçede), Kaynarca
Madensuyu (Şiran ilçesi'nde), Kökmuşdere Madensuyu (Şiran ilçesi'nde), Köprübaşı Madensuyu (Torul ilçesi'nde), Libana İçmesi (Gümüşhane'ye bağlı Haşere köyü'ndedir. Açıkta kaynar.
Gazlı bir sudur. Taş düşürülmesinde etkilidir.) Griftin Madensuyu (Şiran ilçesi'nde),
Pekin İçmesi (Kelkit ilçesi, Pekin köyü'ndedir. Çok soğuk bir sudur. İçimi hoştur. Mide için çok iyi gelir.), Pöküt
Madensuyu (Kelkit ilçesi'nde), Simon Madensuyu (Şiran ilçesi'nde), Söğütalan Madensuyu (Şiran ilçesi'nde),
Yeniköy Madensuyu (Kelkit ilçesi'nde), Yeşilköy Madensuyu (Kelkit ilçesi'nde) Zorabat Madensuyu (Şiran ilçesi'nde)
OTELLERİ
Çimenler Otel
Zigana
Gümüşhane ilinin sınırları içerisinde bulunan Zigana, bir kayak merkezi konumunda olup, Trabzon'a 70 kilometre uzaklıktadır.
Pistler 1900 metre rakımla başlayıp 2.500 metreye kadar yükselmektedir. Özellikle Gümüşhane'den veya Trabzon'dan günübirlik yolculuk yapabilmek çok kolaydır. Aynı zamanda nereden gelirseniz gelin konaklayabileceğiniz çok güzel manzaralı tesisler bulunmaktadır.Kayak mevsimi, aralık ayında başlayıp mart ayında sona ermektedir.
Zigana Dağı Turizm Merkezi, Gümüşhane İli Torul İlçesi Zigana Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Gümüşhane-Trabzon karayolu 50. Km.’sindeki Zigana tünelinden sonra yaklaşık 5 km.’lik bir yolla ulaşılmaktadır.
Zigana dağı, Bakanlar Kurulu’nun 20 Mayıs 1991 tarih ve 20876 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 91/1514 sayılı kararı ile Turizm Merkezi olarak tespit edilmiş olup çevre düzeni planı onaylattırılmış ve 1/1000 ölçekli haritası yaptırılarak imar planı çıkartılmış ve yatırımcıların hizmetine sunulmuştur.
Bu kapsamda bölgede hizmet veren bir kayak merkezi kurulmuştur. Zigana Turizm Merkezinde mevcut tesisin dışında belirlenen ve yatırımcılara sunulan 6 farklı turistik tesis alanı bulunmakta olup yatırıma açıktır.
Çakırgöl Kış Sporları Turizm Merkezi
Çakırgöl turizm merkezi, Gümüşhane’ye 35 km mesafe olup, Karaca Mağarası- Krom Vadisi- Cami Boğazı yol istikametinden ilerleyerek ulaşmak mümkündür. 2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar sonucunda “Gümüşhane Çakırgöl Kış Sporları Turizm Merkezi” , olarak ilan edilmiştir. Turizm merkezinde 7 mekanik tesis ve 11 kayak pistinin yapılması planlamaktadır.
Süleymaniye Mahallesi Kış Turizm Merkezi
Gümüşhane'nin eski yerleşim yeri olan Süleymaniye Mahallesi Resmi Gazete'de yayımlanan 2010/647 sayılı kararla birlikte Kış Sporları Turizm Merkezi olarak ilan edilmiştir. Süleymaniye Mahallesi gerek sahip olduğu kültürel ve tarihsel değerlerle ve uzak geçmişe uzanan tarihi önemi nedeniyle turizm anlamında önemli bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyel, yapılması planlanan “Kış Turizm Merkezi” ile birleştirildiğinde hem kış turizmine hem de kültür turizmine olanak sağlayabilecektir.