• DOĞU KARADENİZ SAĞLIK TURİZMİ DERNEĞİ
  • TRABZON
view_headline close

ARTVİN

Artvin Devlet Hastanesi

artvin-devlet-hastanesi-680Artvin Devlet Hastanesi kadrosunda 2 adet acil tıp uzmanı, 4 adet anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanı, 5 adet beyin ve sinir cerrahisi uzmanı, 2 adet çocuk cerrahisi uzmanı, 6 adet çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı, 3 adet dermatoloji uzmanı, 1 adet enfeksiyon hastalıkları uzmanı, 2 adet fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı, 1 adet gastroenteroloji uzmanı, 4 adet genel cerrahi uzmanı, 2 adet göğüs hastalıkları uzmanı, 1 adet göğüs hastalıkları ve tüberküloz uzmanı, 3 adet göz hastalıkları uzmanı, 5 adet iç hastalıkları uzmanı, 3 adet kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, 1 adet kardiyoloji uzmanı, 2 adet kulak burun boğaz uzmanı, 1 adet nöroloji uzmanı, 1 adet nükleer tıp uzmanı, 2 adet ortopedi ve travmatoloji uzmanı, 3 adet pratisyen uzmanı, 1 adet psikiyatri uzmanı, 1 adet radyodiagnostik uzmanı, 2 adet radyoloji uzmanı, 2 adet tıbbi biyokimya uzmanı, 1 adet tıbbi mikrobiyoloji uzmanı, 1 adet tıbbi patoloji uzmanı, 3 adet üroloji uzmanı, bulunmaktadır. Artvin Devlet Hastanesi Artvin ilinde Hastane Cad. adresinde bulunmaktadır. Artvin Devlet Hastanesi bünyesinde bulunan bir doktordan randevu almak için 4662121040 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Hopa Devlet Hastanesi

İlçemiz Orta Hopa Mahallesi Kavakdibi mevkiinde denize sıfır 3000 m² alan üzerindeki Hükümet Tabipliği 14.07.1955 tarihinde Sağlık Merkezi’ne dönüştürülmüştür. Aynı arsa üzerinde 1977 yılında temeli atılan hastane inşaatı 1991 yılında bitirilerek 50 yataklı hastane hizmete girmiştir. Binanın Fiziki mekan olarak yetersiz kalması nedeniyle bitişiğindeki lojman inşaatı Sayın Tuncer CİNER’in bağış olarak desteği ile 1999 yılında ek bina hizmete ilave edilmiştir. Sayın Rahmi KÜÇÜK’ün bağışı ile hastanemiz bünyesine Diyaliz, ünitesi hizmete girmiştir.201205142227_hastane 163

Hastanemiz 157 personelle iki binada faaliyetlerini sürdürmektedir. Ana binanın bodrum katında; Laboratuvar, Röntgen Servisi,, Morg, Çamaşırhane, Kalorifer Dairesi,Hasta Hakları Birimi,Kan alma,EKG ve ibadethane bulunmaktadır.Ana binanın zemin katında acil servis,danışma,hasta kabul,Santral ve poliklinikler, I.katıda; Ameliyathane,Cerrahi Servisler , Eczane, Bilgi İşlem, II.katında; Dahili Servisler ,Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisi ve Ultrason Polikliniği bulunmaktadır.

Ek binanın zemin katında yemekhane ve mutfak, I.katında Başhekimlik, Gelir ve Gider tahakkuk,Evde Sağlık birimleri yer almaktadır.II. katında Hastane Müdürlükleri, müdür yardımcıları, mutemetlik, Sağlık Kurulu ,Çalışan Hakları birimi ve özlük birimleri bulunmaktadır. III. Diyaliz Ünitesi, IV. kat Arşiv ,Ambar Memuru odası,Teknik Birim , Uzman Doktor Odası,Terzi , Ayniyat birimleri bulunmaktadır.

Hastanemizin karşısında bulunan Terzioğlu Apartmanının 1.katında kiralama yolu ile Göz Polikliniği ve Diş Polikiliniği birimleri hizmet vermektedir.

Hastanenin acil, 112 ve hasta nakil işlemleri ortaklaşa acil servisten yürütülmektedir. Bu işlemler de bir(1) ambulans hizmet vermektedir. Karadeniz sahil yolu üzerinde doğudaki son hastane olan Hopa Devlet Hastanesi, Hopa ilçesi ile çevre ilçe, belde ve köylerdeki insanlara şifa vermeye çalışan bir kuruluş olarak hizmetini sürdürmektedir

 

Sarp Sınır Kapısı

Karadeniz kıyısında, Türkiye ile Gürcistan arasındaki sınır kapısıdır. Adını, Sarp köyünden alır. Gürcistan tarafındaki sınır köyünün adı da Sarpi'dir. Bu sınır kapısı, 1988 yılında açılmıştır.Sarpi,_Georgia_—_Georgia-Turkey_State_Border

Hopa ilçesinin 15 km doğusunda yer alan Sarp Sınır Kapısı Gürcistan'a açılan bir kapı olmanın yanında, bütün Kafkasya'ya ve Orta Asya ülkelerine açılan karayolu üzerindeki sınır kapısı olarak da önemlidir. Trt televizyonunun yayını ile ve büyük törenlerle açılmıştır.

10 Aralık 2011'den beri Türk ve Gürcistan vatandaşları pasaporta ihtiyaç duymadan sadece nüfus cüzdanı ile Türkiye ve Gürcistan'a geçebilmektedir.

 

artvin

Yeşilin binbir tonunu görebileceğiniz eşsiz doğası, binlerce yıllık tarihi ve köklü kültürü ile Artvin, Karadeniz'de mutlaka gezilmesi gereken bir şehir.

Heybetli dağları, yemyeşil ormanları, birbirinden güzel yaylaları, krater gölleri, zengin fauna ve florası, 5000 yıllık tarihi mirası ile yeryüzü cennetidir Artvin.

Milli Parklar: Artvin ülkemizin doğal güzelliklerinin en nadidelerinden bazılarına ev sahipliği yapıyor. Bu güzellikler arasında koruma altındaki milli parklar da var.Karagöl Sahara Milli Parkı, Camili Gorgit Tabiatı Koruma Alanı ve Camili Gorgit Tabiatı Koruma Alanı Artvin'de gezilecek yerler arasında ilk sıralarda yer almalı.

Yaylalar, Vadiler: Artvin, Karadeniz'deki önemli yayla turizmi merkezlerinden biri. Küçük büyük pek çok yaylanın bulunduğu Gorgit Tabiatı Koruma Alanı, Camili Gorgit Tabiatı Koruma Alanı, Camili Gorgit Tabiatı Koruma Alanı, Camili Gorgit Tabiatı Koruma Alanı, Camili Gorgit Tabiatı Koruma Alanı, Camili Gorgit Tabiatı Koruma Alanı görmeye değer olanlar arasında bulunuyor.

Şelaleler, Kanyonlar: Artvin'deki bir başka doğal güzellik de şelaleler ve kanyonlar. Yemyeşil ormanlar arasında, tepelerden dökülen şelaleleri ve heybetli kanyonları görmeden Artvin'den ayrılmadan. Mençuna Şelalesi, Maral Şelalesi, Cehennem Deresi Kanyonugörmenizi önerdiğimiz doğal güzelliklerden.

Kaleler: Doğal güzellikleri ile olduğu kadar tarihi yapıları ile de gezginleri kendine çeken Artvin'de özellikle tarihi kaleler görülmesi gereken tarihi yapılar arasında bulunuyor. Artvin Kalesi,Şavşat Kalesi, Gevhernik Kalesi, Satlel Kalesi, Ferhatlı Kalesi, Ardanuç Kalesi gezebileceğiniz Artvin kaleleri arasında.

Kilise ve Manastırlar: Artvin'de gezmenizi önerdiğimiz bir diğer tarihi yapı da Artvin'deki kilise ve manastırlar.Tekkale Manastırı, Porta Manastırı, Opiza Manastırı, Tibeti Kilisesi, İbrikli Kilisesi, Yeni Rabat Kilisesi, Dolishane Kilisesi, Barhal Kilisesi  Artvin geziniz sırasında görebileceğiniz Hristiyan kültürüne ait yapılar.

Plajlar: Artvin yaz aylarında deniz turizminin de hareketlendiği bir şehir. Karadeniz'in serin sularında yüzmek ve tertemiz sahillerin tadını çıkarmak isterseniz Hopa'da bulunan Kemalpaşa Plajı ve Kopmuş Plajı ile Arhavi Plajı'na gidebilirsiniz.

Eğer kış aylarında Artvin'de bulunuyorsanız Artvin kış sporları merkezi Atabarı Kayak Merkezi 'nde kayak ve diğer kış sporlarını yapabilir veya Otingo Kaplıcası 'nda hem sağlık hem keyif bulacağınız bir tatil yapabilirsiniz.

Karagöl Sahara Milli Parkı

karagöl

Artvin 'in Şavşat ilçesinde bulunan Karagöl Sahara Milli Parkı, paleojen ve neojen arazilerinden oluşmuştur. Türkiye'nin 37 milli parkından biri olup, iki sahadan meydana gelmektedir.

Sahalarından biri Karagöl diğeri ise Sahara Yaylası'dır. Toplamda 3.766 hektarlık bir alanda bulunmaktadır. Bu milli parkta konaklama imkanı olmakla birlikte kamp yapabilme şansınız da vardır.

Türkiye'nin doğal güzellikleri arasında en çarpıcı görüntüye sahip olan Karagöl Sahara Milli Parkı'nda kamp yapmak ve zaman geçirmek oldukça keyiflidir. Gökyüzündeki bulutların göldeki yansıması karşısında milli parka hayran kalacaksınız. Geziniz sırasında fotoğraf çekerek doğanın en güzel manzaralarını saklandığı yerden çıkartabilirsiniz. Artvin'deki Yıldız Gölü,Barhal Çayı'nı, Artvin Kent Ormanı'nı ve Hatila Vadisi'de bölgenin görülmeye değer doğal güzellikleri arasındadır.

Camili Gorgit Tabiatı Koruma Alanı

gorgit

Artvin'in Borçka ilçesinde bulunan Camili Gorgit Tabiatı Koruma Alanı, yemyeşil doğasıyla ve huzur veren havasıyla şehrin en cezbedici noktalarından biridir.

Anıt ağaçlarla çevrili olan alan, yaşlı orman adıyla nitelendirilmektedir. Camili Gorgit Tabiatı Koruma Alanı, 490,5 hektarlık bir alan kapsamakta olup, barındırdığı bitkilerin yanı sıra yırtıcı kuş türlerinin de göç yolu üzerinde bulunmaktadır.

Artvin tatilinizde bu tabiat harikasına bir yolculuk düzenleyebilir, keyifli ve bol huzurlu bir tatil geçirebilirsiniz.

Arsiyan Yaylası

arsiyan

Bol oksijenli, bir o kadar huzurlu ve keyifli vakitler sunar Arsiyan Yaylası.Artvin 'in en göz dolduran yaylarından biridir.

Şavşat ilçesi ile Ardahan'ın Posof ilçesi arasında uzanan yaylanın görülmesi gereken çok köşesi vardır. Burada keyifli bir doğa yürüyüşü yaparken yaylanın küçük gölleriyle karşılaşacaksınız.

Diğer yaylalardan farklı olan Arsiyan Yaylası'nda kömür madeni ve tuz kayaları bulunmaktadır. Artvin gezinizde Arsiyan Yaylası'na çıkıp doğanın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Şehirde ziyaret edilmeye değer diğer noktalar ise; Çamburnu Tabiat Koruma Alanı, Mençuna Şelalesi ve Cehennem Deresi Kanyonu'dur.

Beyazsu Yaylası

beyazsuKaradeniz'in muhteşem doğasında varlığını sürdüren Beyazsu Yaylası,Artvin 'in Borçka ilçesinde bulunuyor.

Doğal güzelliğinin içinde birçok keşif noktası da sunan Beyazsu Yaylası, Karçal Dağları'nın eteklerinde ziyaretçilerini bekliyor.

Turizm açısında önemli bir noktadır ve Yıldız Gölü'ne de oldukça yakındır. Ormanlık alandan ziyade çayırlık bir alanda bulunuyor.

Yayladaki bir kayadan çıkan su köpürerek aktığı için bu bölge Beyazsu olarak adlandırılmıştır.

Kafkasör Yaylası

kafkasör

Artvin'in şehir merkezinden sadece 10 kilometre uzaklıktaki Kafkasör Yaylası, hem doğasıyla hem doğanın sunduğu çeşitli renkleriyle göz alıcı bir güzelliğe sahiptir. Ormanlarla çevrili olan Kafkasör Yaylası'nı gördükten sonra burada daha çok vakit geçirmek isteyeceksiniz.

Yaylada bulunan bungalovlar konaklamanız için size yardımcı olacaktır. Bir tatilden sadece huzur ve bol dinlendirici günler istiyorsanız; Kafkasör Yaylası sizlere benzersiz doğasıyla birlikte eşlik edecek..

Aynı zamanda yaylada, Kafkasör Kültür ve Sanat Festivali'de düzenlenmektedir. Festival, her haziran ayında yapılıp; boğa güreşleri, folklor gösterileri ve müzik şölenleri yoğun bir ilgiyle izlenir.

Mençuna Şelalesi

mençuna

Doğu Karadeniz'in en büyük şelalesi olan Mençuna Şelalesi, Artvin'in Arhavi ilçesinde bulunmaktadır.

Şehri keşfetmeye gelen turistlerin en çok ilgi gösterdiği yerlerden biri olan şelale, doğal güzellikleriyle ve mesire yerleriyle gören herkesin beğenisini kazanmaktadır.

Mençuna Şelalesi'ni ziyaret ettiğinizde hem şelalenin çevresini keşfedebilir hem de bu doğa harikası eşliğinde güzel bir piknik yapabilirsiniz. Şelaleye ulaşılan yolda her yıl çalışmalar yapılıp yol yenilenmektedir.

Şelalenin yakınında bulunan İkizköprü 18. yüzyıl Osmanlı eseridir ve 2003 yılında Karayolları tarafından restore edilmiştir.

Cehennem Deresi Kanyonu

kanyon

Artvin'in en görülesi yerlerinden biridir Cehennem Deresi Kanyonu. Çok fazla bilinmemesinden dolayı keşfedeni de azdır bölgenin.

Eğer Artvin'de bir keşif yolculuğuna başlayacaksınız Cehennem Deresi Kanyonu'nu mutlaka görüp gezmelisiniz. Kanyon aynı zamanda dünyanın ender kanyonları arasındadır. Öncelikle, kolaylıkla ulaşacaksınız kanyona. Ardanuç ilçesinin 7 kilometre kuzeybatısında ve Artvin-Ardanuç karayolunun 25. kilometresinde karşınıza çıkacaktır.

Dik patikalarla dolu olan Cehennem Deresi Kanyonu,Amerika 'nın Arizona eyaletine bağlı olan Grand Canyon'dan sonra dünyanın en büyük ikinci kanyonu özelliğini taşımaktadır.

Maral Şelalesi

maral

Doğu Karadeniz'in en dikkat çekici doğal güzelliklerinden biri olan Maral Şelalesi, sizlere hiç bilmediğiniz bir dünyanın kapılarını açıyor. Maçahel Vadisi içinde bulunan Maral Şelalesi, cennetin yeryüzündeki parçalarından biri…

Artvin'in en görülesi yerleri arasındaki bu doğa güzelliğine ulaşırken sizleri vadinin en güzel yüzleriyle tanıştıracak. Camili Köy merkezinden yürüyerek gidebilirsiniz Maral Şelalesi'ne. Ulaştığınız an fotoğraflamaya başlayacak ve en şelalenin her noktasını ölümsüzleştirmek isteyeceksiniz.

Doğu Karadeniz'in saf güzellikleri arasındaki Maral Şelalesi'nde yüzme fırsatınız da bulunuyor.

Artvin Kalesi

kale

Artvin Livane Kalesi'nin içindeki sarnıç ve şapel kalıntıları vardır. Geziniz sırasında Artvin Kalesi'ni de ziyaret edip Karadeniz'in bu eşsiz şehrindeki tarihi kalıntılara şahit olabilirsiniz.

Kaleyi Bagrat Kralı Büyük Oşet 937 yılında yaptırmıştır. Osmanlı döneminde ise bu tarihi kalenin kalıntılarının üzerine yeni bir kale inşa edilmiştir.

 

 

YÖRESEL YEMEKLERİ

 

dut pekmezi kuymakcevizli ketemuhlama

 

ŞİFALI SULARI

Termal Turizmi

Artvin'de şifalı su ve kaplıcalara halk arasında "çermik" adı verilir. Hiçbirinde yeterli tesis bulunmamakta ve yerel olarak faydalanılmaktadır.

2Bulanık Köyü Çermiği:

Ardanuç ilçesi Bulanık (Lengethev) Köyünde bulunmaktadır.

Otingo Çermiği:

Borçka İlçesi’ne bağlı (Deviskel deresinin) Balcı (Bagen) köyü civarında bulunup, suyun terkibinde kükürt bulunduğu zannedilmektedir.

Bu kaplıcanın özelliği soğuk su deresinin ortasından 30–35 derece olarak şifalı sıcak suyun çıkmakta olmasıdır. Romatizma, karın ağrısı ve bazı sancılar üzerine şifasının tecrübe edilmiş olduğu öteden beri anlatıla gelmektedir.

Vaktiyle çok eski tarihlerde suya bir havuz yapılmış ve üstü muhafaza altına alınmış olmakla birlikte civarında ikamete mahsus odalar da tesis edilmiştir. İlçe merkezinin yaklaşık 8 km doğusunda olan bu yere sadece civar köylerdeki ihtiyacı olan ve şifa bulmaktan ümit var olan kimseler gidip gelmektedirler. Orman yoluyla gidilen bu yerde küçük bir kalacak yerle birlikte lokanta da bulunmaktadır.

Zeytinlik Çermiği:

İl merkezinin 5 km güneyinde Zeytinlik köyündedir. Mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelmektedir.

Ilıca köyü çermiği:

Şavşat ilçesinin 12 km batısındaki Ilıca köyündedir. Küçük bir otel ve lokantası bulunmaktadır. Romatizma hastalıklarına iyi gelmektedir.

Ciskara Maden Suyu: 

İl merkezine 20 km mesafededir. Romatizma hastalıklarına iyi gelmektedir.
Ayrıca Genya dağının üzerinde Yalnızhan ve Acısu gibi şifalı maden suları mevcuttur.

Güngörmez Suyu (Yusufeli)

Yusufeli ilçesi Güngörmez Dağları’nda bulunmaktadır. Akşam karanlığında suyunun akmaya başlaması ve gün açıldığında suyunun kesilmesi ilginç bir doğa olayıdır.
1Güleş Köyü Çermiği:

Ardanuç ilçesi Güleş (Güleşen-Geleşen) Köyünde bulunmaktadır.

Maradit Maden Suyu: 

Borçka İlçesi’ne bağlı bağlı Çavuşlu Köyü’nde bulunmakta ise de Muratlı Köyü’nün nahiye olduğu dönemlerde buraya bağlı olduğundan Maradit çermiği olarak isim yapmıştır.

Ayrıca Solsiya ya da Soshobanâmı ile de meşhur olan bu su gazlı maden suları nev’inden olmakla birlikte, eskiden yöre halkı 1 Mayıs’ta ve kara üzüm zamanında giderek orada tahtadan yapılmış bir barakada kalmak suretiyle bu sudan içerler ve böylece eriyen böbrek taşlarını düşürürlermiş.

Korzul Maden Suyu:

Artvin Çayağzı Mahallesi ile Şehitlik Köyü arasındaki yolun yaklaşık 40-50 metre üzerinde bulunur. Son 1–2 yıldır bakımsızlıktan kurumaya yüz tutmuş olan bu su, basuru ve mayasılı olanların uğrak yeriydi bir zamanlar. En tesirli zamanları ise, kara üzümün yetişir ve yenir hale geldiği Eylül ayı ve 1 Mayıs’tır. Daha eski tarihlerde de kullanılmış olduğu kulaktan kulağa bizlere aktarılmıştır.

Ben şahsen 1950’li yıllardan 1990’lı yıllara kadar özellikle Çayağzı Mahallesi’nde oturan bayanların 1 Mayıs’ta şifalı suyun bulunduğu bu yere giderek, orada akan suyu kaynatarak kullandıklarına, etrafındaki ağaçlara da her ne hikmetse geleneksel olarak çaput bağladıklarına tanık olmuşumdur.

1970’li yıllarda o zaman faal halde bulunan Lif Levha Fabrikası’ndaki Laboratuarcı Rus mühendisi Yuri’ye incelettirmiştim de o da bana bu suyun mayasıl ve basura faydalı bir su olduğunu söylemiş ve böylece halkımızın belki de yüzlerce yıl tedavi maksadıyla yaptıkları bir uygulama bir nevi tasdik edilmişti.

Yuri’nin bana “Kullanılan ilaçların içerisindeki mineraller bu suda daha fazlasıyla var. Onun için basurlu ve mayasıllı hastaları iyileştiriyor!..” şeklindeki sözü ise hâlâ kulaklarımda. 1 Mayıs ve kara üzüm ayında tam kıvamında olduğundan rahatlıkla şifa niyetine içilebilen bu su, ayrıca bir kaba konularak üzerine oturulmak suretiyle de pek çok kişiye şifa kaynağı olmuştur.

Neden diğer aylarda içilmiyor diye sorarsanız, ebetteki bunun bir sebebi vardır. Diğer zamanlarda bu suyun içindeki maddeler değişiyor bir kere. Bunun en belirgin göstergesi de beyaz kılçık şeklinde kurtlanıyor olmasıdır. Vaktiyle Lif Levha Fabrikası’nda çalışan ve basuru olan pek çok arkadaşı bu hastalıktan kurtaran işte bu su olmuştur.
Lomaşen Maden Suyu: 

Eski Lif Levha Fabrikası’nın tam karşısında Lomaşen yolu kenarında iki kavak ağacının bulunduğu yerdeki bu suyun göz hastalıklarına iyi geldiği tecrübe edilmiştir.
Kafkasör Maden Suları:
Bu mesire yerinde ve civarında bulunan Acısu, Teladibi ve yine daha başka iki maden suyunun terkibinde çelik ve kükürt bulunmaktadır. Kafkasörde bulunan maden sularının insan ve hayvanlardaki uyuz hastalığına iyi geldiği öteden beri tecrübe edilmiştir.
Sinsihav Maden Suyu:
Artvin şehir merkezinin güneyinde, yaya olarak 1 saatlik mesafededir.

Nakerav ve Genya Dağı Maden Suları: 

Bu mesire yerlerindeki şifâlı sular da çok eskiden devamlı kullanılmaktaydı.
Zeytinlik (Sirya) Maden Suları:
İlimiz merkez Zeytinlik köyüne Artvin-Erzurum karayolundan 15 dakika uzaklıkta olup, eskiden Seranetnâmıyla bilinen maden suyudur ki, bu suyun Kafkasya’nın meşhur Borjom maden suyu terkibinde olduğu da iddia edilmektedir.

Mide ülserine ve bağırsak hastalıklarına iyi geldiği söylenegelen bu suyun yine Korzul’daki şifalı su gibi 1 Mayıs’ta ve kara üzümün yetişme zamanında tam kıvamında olduğu tecrübe edilmiştir.

Eskiden yöre halkı bir haftalığına oraya gidip gerek su olarak, gerekse çay olarak bu sudan sıcak sıcak içip midelerindeki ülseri iyileştirerek geri dönüyorlarmış ki, iyileşenlerin bazılarının bizzat kendilerinden duymuşumdur.
Maradit Maden Suyu:
Borçka İlçesi’ne bağlı bağlı Çavuşlu Köyü’nde bulunmakta ise de Muratlı Köyü’nün nahiye olduğu dönemlerde buraya bağlı olduğundan Maradit çermiği olarak isim yapmıştır. Ayrıca Solsiya ya da Soshobanâmı ile de meşhur olan bu su gazlı maden suları nev’inden olmakla birlikte, eskiden yöre halkı 1 Mayıs’ta ve kara üzüm zamanında giderek orada tahtadan yapılmış bir barakada kalmak suretiyle bu sudan içerler ve böylece eriyen böbrek taşlarını düşürürlermiş.

Murgul Maden Suyu: 

Murgul deresinin yukarı taraflarında Kükürtlü yayla olarak bilinen yaylanın zirvesinin 2 km aşağısında Korucular Köyü istikametindedir. Kükürtlü olan bu su aynı zamanda gayet soğuktur da. Eskiden iki değirmeni çevirecek kadar yoğunlukta akarmış. Haziran başlarında civar köylerden, hatta Rize ve diğer yerlerden davar ve mal sahipleri gelerek hayvanlardaki uyuz hastalığını tedavi için kayalar altında tortu halinde biriken kükürtleri toplayıp kurutarak külçe olarak saklarlarmış. Aynı zamanda cilt hastalığına müptela olan ahaliden bir çokları Temmuz ve Ağustos aylarında gelerek banyo yaparlarmış. Yani cilt hastalığına faydalı olduğu tecrübeyle sabittir.

3Ardanuç Kapıköy Çermiği

Ardanuç ilçesi kapıköy (karsniya) köyünde bulunmaktadır.

Mikelet Çermiği: 

Şavşat İlçesi’ne 30 km uzaklıkta Çermik boğazında vadinin içindedir. Suları sıcak olup kapalı bir havuza alınmıştır. Konaklama imkânı yok denecek derecede basit ve kısıtlıdır. İlimiz ve diğer ilçeleri yanı sıra başka vilayetlerden, hatta yabancı turistlerden eskiden beri özellikle romatizmalı hastalıklar için çok gelen giden olmuştur.

Resmi makamların el atması halinde sadece şifa arayanlar için değil, ilçe turizmi-tanıtımı için de getirisi çok olan önemli bir kaynaktır. Özellikle bu çermiği gidip görmenizi tavsiye ederim. Çamlıhemşin’in Ayder kaplıcaları Mikeletin çermiği yanında gölgede kalır. Etrafındaki çam ve köknar ağaçları başta olmak üzere harikulade bir tabiat şaheseridir de diyebiliriz.

Ciritdüzü (Vel) Köyü’nde Kayadibi Köyü yolunun hemen yanı başında bulunmasına rağmen her nedense son yıllarda âtıl hale getirilmiş bulunan çermikle birlikte; Çamlıca, Çiftlik, Erikli, Kirazlı, Kocabey, Meşeli, Yavuzköy ve Ziyaret (Seslavur) köylerinde bulunan çermikler yanı sıra, Çavdarlı köyünde bulunan ve suları zehirli gaz çıkardığından üzerinden geçen kuşların öldüğü Acı Çermik çok eski tarihlerden beri insanların şifa umutları olmuştur.

Güngörmez Suyu: 

Yusufeli İlçesi’ne bağlı Tekkale Köyü’nün Güngörmez mezrasında bir taşın altından kaynayarak çıkan bu su gün görmemektedir. Çünkü akşam güneş battıktan sonra akşam namazı vakitlerinde büyük bir gürültüyle akmaya başlar. Sabahleyin tan yeri ağarınca kaynağın suları çekilir, kesilir ve tamamen kurur. Bu güne kadar sırrı çözülemeyen bu pınarı görmek istiyorsanız, öyleyse buyurun Yusufeli ilçesine.

Kovadit (Kovahit) Maden Suyu: 

Murgul vadisinin Kovadit dağı (yaylası) eteğinde bulunur. Gazlı ve şifalı bir maden suyudur.

Aravet Maden Suyu: 

Ardanuç ilçesine bağlı Torbalı (Aravet) köyünde bulunur. İlçeye uzaklığı 6 ki’dir. Bu da gazlı maden suları nevi’ndendir.

OTELLERİ

                               Laşet Motel                                                                                        Villa Art Otel                 

laşet

                     villa art

 

 

Atabarı Kayak Merkeziatabarı

Dört mevsimin yaşandığı Türkiye, kış aylarında da yerli ve yabancı turistlerin tatil için tercih ettiği ülkeler arasındadır. Kayak turizminde önemli şehirlerinden biri ise Artvin'dir. Doğu Karadeniz'in sunduğu güzellikleri ve tarihi mekanları gezip görmek istiyorsanız, kış aylarında tatil yapmak için Artvin'i tercih edebilirsiniz.

Şehrin kayak yapılan bölgelerinden biri olan Atabarı Kayak Merkezi'nde bütçenize uygun bir tatil yapabilirsiniz. Atabarı Kayak Merkezi şehre 17 kilometre uzaklıktadır. 1 adet lift vardır ve ana pistin uzunluğu 800 metredir. Atabarı Kayak Merkezi'nde sporcu soyunma odaları, kafeterya ve otopark vardır. Aynı zamanda kar motorları ve snowtrack bulabilirsiniz. bu bölgede kayak yapmak için Kafkasör'de konaklayabilirsiniz.