• DOĞU KARADENİZ SAĞLIK TURİZMİ DERNEĞİ
  • TRABZON
view_headline close

Turizm baltalanıyor

Doğu Karadeniz Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Mustafa Yılmaz, bölgede turizm konusunda gerekli adımların atılmadığından dert yanarak, “Trabzon turizmi adeta baltalanıyor” dedi.

Selahattin ÖZCAN

Doğu Karadeniz Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Mustafa Yılmaz, bölgede yaşanan turizm sıkıntılarını ve çözüm önerilerini sıraladı. Turizm konusunda Trabzon’un sınıfta kaldığını belirten Yılmaz, yetkililerin bir an önce harekete geçip turizmi hareketlendirecek projeleri hayata geçirmeleri gerektiğini bildirdi. Yılmaz, Sümela Manastırı’nın kapalı tutulması ile birlikte turizmin baltalandığını da aktardı. Yılmaz, Rize’de düzenlenen 1. Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ülkeleri (MENA) Doğu Karadeniz Turizm ve Yatırım Zirvesi’ni değerlendirerek, “4-5 gün süren zirveye Ortadoğu ve Afrika bölgelerinden 230 acente geldi. Amaç, Doğu Karadeniz Bölgesi’ni tanıtmaktı. Bu bölgenin destinasyon merkezi Trabzon’dur. Toplantı DOKA, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türk Havayolları işbirliğinde düzenlendi. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz ancak; toplantıda bir hayli eksik vardı. AK Parti eski Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu, Turizm Bakanlığı’na Karadeniz Bölgesi’ne ilişkin bir rapor sunacaktı ancak kendisinin sunduğu rapor kısmen yetersiz kaldı. Karadeniz Bölgesi’nin turizminde etkiye sahip kurum ve kuruluşlarla bir araya gelinip rapor hazırlanması daha iyi olurdu. O sadece kendi bölgesini sundu. Bu hoş bir manzara değildi” dedi.

FESTİVALLER YAPILMALI

Başkan Yılmaz, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Trabzon’da iki yıldır kapalı olan Sümela Manastırı var. Bu, turizmi baltalamakta ve Batı ülkelerindeki turistlerin Trabzon’a gelmesine mani olmaktadır. Mesela Dortmund Fuarları yapıldı ama Ortadoğu dışında turistlerin buraya talebinin azaldığını gördük. Sümela Manastırı’nda iki senedir düşecek bir taşı bekliyoruz. Yani o iki taş için turizm faaliyetlerinde aksatmayı göze almak yerinde bir hareket değil. Esnafların fiyatları pahalı tutuşu turisti rahatsız ediyor. Denetleme mekanizması olmayınca ne yazık ki bu durum meydana geliyor. Esnaf Sanatkarlar Odası ile Belediye işbirliği içerisinde olarak bunun önüne geçilmelidir. Fiyat pahalılığı ile turistleri kaçırmamalıyız, turizme sahip çıkmalıyız. Ne yazık ki bölgemizde ekonomi dibe vurdu. Turistleri de kaçırıp turizm sektörünü de elimizden kaçırmamalıyız. Trabzon’da uluslararası festivaller yapılıp Zağnos Vadisi renklendirilebilir. Gerek sanata gerekse turizme yönelik katkılı işler fazla zaman geçirmeden hayata geçirilmelidir. Bunu bir an önce başarmalıyız.”

TAMAMEN ÖLÜ YATIRIM

Rize’de böyle bir toplantının gerçekleştirilmiş olmasının ticaret ve turizm anlamlarında büyük önem taşıdığını belirten Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Gümüşhane, Bayburt, Artvin diye illeri birbirinden ayırmıyoruz. Biz bütün olarak bir bölgeyiz. Canımızı sıkan şu ki, oraya gelen 230 acente neden farklı illerde gezi programına dahil edilmedi? Sadece Rize’de dar bir alanda gezdirildi katılımcılar. Bu durum toplantının amacına aykırı bir sürece neden oldu. Toplantı amacına ulaşmadı ve sadece Rize’nin tanıtımı oldu. Haliyle ölü bir yatırım gerçekleştirildi.”

B PLANI OLMAZSA OLMAZ

Turizm konusunda B planının da olması gerektiğini belirten Yılmaz, “İki yıl evvel Uzungöl ve Rize’deki Ayder Yaylası’nın kentsel dönüşüm kapsamına alınması gerektiğini söylemiştim. Sayın Cumhurbaşkanımız da bir Rize ziyaretinde buraların kentsel dönüşüme dahil edilmesi emrini verdi ve bu dönüşüm Rize’de başladı. Ayder’de kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Bu onur verici bir durumdur. Buradan Rize siyasilerini ve bürokrasisini tebrik ediyorum. Trabzon’da da keşke çalışsalar da Uzungöl’ü kentsel dönüşüme alsak. Bu kentsel dönüşüme alma sırasında tabii ki B planımızın olması lazım. Mesela Sera Gölü’nde değişik yatırımlar yapılmalı. Bungalov evler ve süslemeler yapılarak tabiat daha da güzelleştirilmeli. Yani 1 yıl boyunca kentsel dönüşüm kapsamına alınacak Uzungöl’ün yedeği turizmi aksatmayacak şekilde Sera Gölü olabilir” ifadelerini kullandı.

TELEFERiK NEDEN YAPILMIYOR?

Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeşille denizin buluştuğu bu şehirde eğer Yomra ilçesinde Trabzon merkeze trafik sıkışıklığından 1 saatte gelinebiliyorsa, 50 yıl önce Amerikan askerleri için yapılan 50 bin nüfuslu Boztepe yolu yine aynı sıkışık yol ise, yıllardır söylediğimiz Boztepe’ye bir teleferik yapılmıyorsa, sahilde denize dökülen lağım suları yine akmaya devam ediyorsa, Maraş Caddesi’nde açılan müzemize gelebilmek için özellikle turist otobüsleri için trafiğe bir çare bulunamıyorsa, turistler için hala turizm zabıtası yaz ayları için oluşmuyorsa, esnaflar için yıllardır söylediğimiz yerli ve yabancı fiyat tarifeleri oluşturulamıyorsa… Ve bunun gibi eksikliklerin giderilmediği bir turizm destinasyon merkezi Trabzon’un kaybetmeye hakkı yoktur.”