Sağlık Turisti fazla döviz bırakıyor!
Doğu Karadeniz Sağlık Turizmi Derneği’nin ‘Turizmin Güçlü Yarınları İçin Geleceği Planlayan Gençler’ toplantısı Trabzon’da yapıldı.
Doğu Karadeniz Sağlık Turizmi Derneği tarafından düzenlenen “Turizmin Güçlü Yarınları için Geleceğini Planlayan Gençler” projesinin açılış toplantısı Trabzon’da yapıldı. Doğu Karadeniz Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye’ye tedavi amaçlı birçok yabancı hastanın geldiğini belirterek, “Ülkemize gelen yabancı bir hasta tedavi için 10 bin dolar vermekte ve ortalama 10 gün kalmaktadır. Rehabilitasyon amaçlı gelen hasta ise ortalama 1 ay kalmakta ve 7 bin dolar vererek sadece sağlık kuruluşlarına ödeme yapmaktadırlar. Ayrıca bu yabancı hastalar yanlarına bir refakatçi getirmektedir. Konaklama ve sağlık dışı harcamalarda 2 ile 3 bin dolar arasında para harcamaktadırlar. Sağlık turistlerinin sayısı az da olsa ülkeye bıraktıkları döviz normal turistlere göre 15 ile 20 kat olduğu bilinmektedir. Doğu Karadeniz Bölgesi coğrafi ve stratejik konumu, iklimi ve çevresindeki 4 saatlik uçuş mesafesiyle 400 milyon insana yakın potansiyeliyle önemli bir konumdadır’’ dedi.
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç de, “Tabiat güzeli olan bir şehrimiz var, yazı da kışı da çok muhteşem ama tabiat güzelliklerinin bu destinasyonlarımızı turizme ve gelir kapıları açarken diğer yönden de sağlıkta merkezi bir yere kavuşmak ve bu manada önemli bir merkez olmak ekonomik değer üretmek, bütün Trabzonluların, hepimizin vazifemiz görevimiz ne olursa olsun düşünmemiz gereken bir hadisedir. Ortahisar Belediyesi olarak bu tür projelerin lojistiğinde, ekonomik bir güç olarak desteğinde sonuna kadar var olduğumuzu özellikle ifade etmek istiyorum’’ ifadelerini kullandı.
ÇOK CİDDİ GİRDİLER
Sağlığa ticaret olarak bakmadıklarını fakat yurt dışından gelenler için sağlık turizmine ticaret olarak bakabildiklerini dile getiren Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta ise, “Ülke olarak oradan çok ciddi girdiler elde edebiliyoruz. Ülkemizin bu tür gelirlere ve turizmden yararlanmaya ihtiyacı var. Biz de bunun içerisinde sağlıkla alakalı üzerimize düşen ne olur, ülkemize nasıl katkı sağlayabiliriz onunla ilgili hesaplar yapmamız gerekiyor’’ dedi.